Friday, October 9, 2009

Κάτω από τα 1.050 δολάρια ο χρυσός- Εβδομαδιαία κέρδη 4,5%


Κάτω από τα 1.050 δολάρια ο χρυσός- Εβδομαδιαία κέρδη 4,5%

Από τη μία μεριά η ανάκαμψη του δολαρίου από τα χθεσινά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών και από την άλλη η κατοχύρωση των κερδών από μερίδα των επενδυτών, οδήγησε το χρυσό σε απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση των διεθνών αγορών εμπορευμάτων.
Η τιμή χρυσού για τα συμβόλαια Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 7,70 δολάρια στα 1.048,60 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας κέρδη από την αρχή της εβδομάδας στο 4,5%. Σημειώνεται ότι ο χρυσός χθες στα συμβόλαια Δεκεμβρίου αγγιξε τα 1.058 δολάρια η ουγγιά, ήτοι σε επίπεδο ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 18% φέτος, ενώ οι αναλυτές αναμένουν άνοδο του στα 1.100 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο χρυσός οδεύει για την ένατη ετήσια ανοδο του, ενώ από την αρχή του έτους το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 6,3% έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως. Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε το μέταλλο ακόμα και στα 2.000 δολάρια την επόμενη δεκαετία. Ενώσω η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση χρήματος, το ενδιαφέρον των επενδυτών ενισχύεται για τα μέταλλα. Εν μέσω δηλαδή της ανησυχίας για εκτίναξη του πληθωρισμού, ο χρυσός θα συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Ωστόσο, μερίδα των αναλυτών θεωρεί ότι όσο πιθανό είναι να δούμε το χρυσό στα 1.100 δολάρια, άλλο τόσο πιθανό είναι να επανέλθει στα 900.

Παράλληλα, σε υψηλό δύο μηνών σκαρφάλωσε το δολάριο έναντι του γιεν, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ότι η τράπεζα θα είναι έτοιμη να ''σφίξει'' τη νομισματική πολιτική μόλις οι προοπτικές για την οικονομία ''βελτιωθούν σημαντικά'' ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του αμερικάνικου νομίσματος. Το δολάριο ενισχύεται έναντι των 15 από τα 16 βασικά νομίσματα. Μάλιστα ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 76,414 μονάδες.

Tο γιεν υποχωρεί έναντι 15 από τα 16 βασικά νομίσματα, καθώς η αύξηση χαμηλότερα των εκτιμήσεων των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, προστίθεται στις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα καθυστερήσει.

Νωρίτερα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,4730 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου/γιεν διαμορφωνόταν στα 88,82 γιεν, σημειώνοντας το δολάριο ανοδο 1,7%.

reporter.gr

No comments:

Share |