Friday, October 9, 2009

'Βόμβα' Προβόπουλου: Στο 12% ή και πιο πάνω το έλλειμμα το 2009!



'Βόμβα' Προβόπουλου: Στο 12% ή και πιο πάνω το έλλειμμα το 2009!

Το 12% του ΑΕΠ θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το ταμειακό έλλειμμα στη χώρα μας στο τέλος του έτους, αγγίζοντας τα 30 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλος μετά από δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Ο κ.Προβόπουλος αποκάλυψε επίσης ότι το έλλειμμα αγγίζει το 10% του ΑΕΠ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2009. ''Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης και ενημέρωσης του πρωθυπουργού, έγινε εκτενής συζήτηση για τα διεθνή οικονομικά αλλά και τα οικονομικά της χώρας, και ειδικά για το έλλειμμα,'' δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Παπακωνσταντίνου, αποφεύγοντας να προβεί σε λεπτομέρειες.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις- σοκ του κ. Προβόπουλου, ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά: ''Απ'ό,τι καταλαβαίνετε έχουμε δουλειά να κάνουμε.'' Τόνισε δε ότι θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις με τον διοικητή της ΤτΕ.

Κορυφαία πηγή του υπουργείου διευκρίνιζε στη συνέχεια πως με αφετηρία αυτά τα στοιχεία της ΤτΕ και μετά από επεξεργασία και σε συνεργασία με τη Eurostat, θα γίνει μια πραγματική απεικόνιση του γενικού ελλείμματος, που αναμένεται να είναι γύρω στο 10%.

Κορυφαίο στέλεχος δήλωσε επίσης ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία που απέστειλε πριν από λίγες μέρες η προηγούμενη κυβέρνηση, θεωρούνται αναξιόπιστα και θα αναθεωρηθούν εκ νέου. Αξίζει να σημειωθεί δεν θεωρούνται αμφισβητήσιμα από το νέο υπουργείο και την Κομισιόν μόνο τα στοιχεία για το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ το 2009 αλλά και το 5,7% το 2008.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ακολούθως έχει συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Σπύρο Παπανικολάου, για την πορεία του δανεισμού της χώρας, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη φτάσει τα 55,4 δισ. ευρώ.

Τα άδεια γραφεία και η εξαφάνιση του dekstop

Με καθυστέρηση 48 ωρών κοινοποιήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η επιστολή του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ - η οποία ήταν στα γραφεία του υπουργείου από το καλοκαίρι - σχετικά με τα μέτρα του Ιουλίου, όπως αποκάλυψε κορυφαίο στέλεχος. Στην έκθεση τα φοροεισπρακτικά μέτρα χαρακτήριζονται ως ''one-off measures'' αντί για ''pernament'', ενώ επισημαίνεται πως δεν γίνεται η προσαρμογή των στοιχείων να προέρχεται μόνο από τα στοιχεία εσόδων.

Σχετικά με το θέμα των άδειων γραφείων, το ζήτημα, σύμφωνα με τις πηγές μας, δεν ήταν ότι τα γραφεία ήταν άδεια - κάτι που θεώρησε λογικό και αναμενόμενο ο νέος υπουργός - αλλά έλειπαν οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές. Στον υπολογιστή του κ.Παπακωνσταντίνου μάλιστα έλειπε και το desktop!

Ωστόσο, οι σχέσεις του νέου και του πρώην υπουργού παραμένουν καλές και οι δύο τους φαίνεται πως έχουν ανταλλάξει κινητά τηλέφωνα.

reporter.gr

No comments:

Share |