Friday, October 9, 2009

Σχέδιο για ''ένεση'' ρευστότητας 3 δισ. ευρώ στην αγορά


Σχέδιο για ''ένεση'' ρευστότητας 3 δισ. ευρώ στην αγορά

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, καθώς πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο ότι το ΑΕΠ συρρικνώνεται με ρυθμό 1,5%. Το έλλειμμα 'φλερτάρει' με το 10% και το χρέος ξέφυγε στα 292 δισ. ευρώ.Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για αρνητική ανάπτυξη 3% για τα 2 τελευταία τρίμηνα του 2009 μετά από μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει διοχέτευση ρευστότητας ύψους 3 δισ. ευρώ στην αγορά από το 2010, που άλλωστε αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της νέας κυβέρνησης. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάζονται δύο νομοσχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρώτο αφορά την αύξηση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, κυρίως μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δανεισμό. Το δεύτερο αφορά τη στήριξη των εισοδημάτων και θα περιέχει την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης 300 ως 500 ευρώ για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ, αύξηση του επιδόματος ανεργίας και φοροελαφρύνσεις.

Προβλέπεται επίσης χρηματοδότηση αυξήσεων των μισθών πάνω από τα όρια του πληθωρισμού.

''Αρκετά ανησυχητικές οι εξελίξεις στην οικονομία''

«Αρκετά ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην οικονομία ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο ο κ.Προβόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι του και το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ φέτος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση της οικονομίας. Το ούτως ή άλλως δύσκολο 2009 ενδεχομένως να κλείσει με περαιτέρω διεύρυνση του δανειακού προγράμματος, άρα και του χρέους, στη περίπτωση που τα ταμειακά διαθέσιμα αποδειχθούν ανεπαρκή για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες. Ωστόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά τόνισε ότι συνεργάζεται στενά με την κ.Κατσέλη, ενώ ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις.

reporter.gr

No comments:

Share |