Friday, October 9, 2009

Παράνομοι οι φραγμοί σε ξένους μεσίτες


Παράνομοι οι φραγμοί σε ξένους μεσίτες


Το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου για περιορισμούς στις δραστηριότητες ξένων μεσιτών ακινήτων ενεργοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για επιστολή υπό τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» με την οποία καλείται η Κύπρος να απαντήσει εντός δύο μηνών. Από το περιεχόμενο της απάντησης θα κριθεί εάν η Επιτροπή προσφύγει ή όχι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας την Κύπρο για παράβαση σχετικών οδηγιών της Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, το Μάιο 2008, η Επιτροπή έστειλε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο κατόπιν των τροποποιήσεων του νόμου 273/2004 περί των μεσιτών ακινήτων, με το νόμο της 27ης Ιουλίου 2007.

Ο τροποποιηθείς νόμος προβλέπει ορισμένους όρους για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των επαγγελματιών που είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη μέλη.

Οι όροι αυτοί αφορούν επαγγελματικά προσόντα και εμπειρία, κατά συνέπεια τίθεται, σύμφωνα με την Κομισιόν, θέμα συμβατότητας με την οδηγία 2005/36/EΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Επίσης, οι υποψήφιες εταιρείες μεσιτικών υπηρεσιών εξετάζονται υποχρεωτικά προκειμένου να αποδειχθεί ότι γνωρίζουν τη σχετική κυπριακή νομοθεσία.

Επιπλέον, για την άσκηση της εκάστοτε επαγγελματικής δραστηριότητας υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών απαιτείται συνεργασία με επαγγελματία κτηματομεσίτη εγκατεστημένο στην Κύπρο, πράγμα που αντίκειται στις διατάξεις της οδηγίας αυτής και στην αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, που εξαγγέλλεται στο άρθρο 49 της συνθήκης ΕΚ.

Τέλος, ο νόμος ορίζει ότι αυτή η επαγγελματική δραστηριότητα πρέπει να αποτελεί το αποκλειστικό αντικείμενο της δραστηριότητας των νομικών προσώπων στον τομέα αυτό. Τα πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητες κτηματομεσίτη στην εταιρεία οφείλουν να ασκούν την εν λόγω δραστηριότητα αποκλειστικά για την εταιρεία η οποία τους απασχολεί και δεν επιτρέπεται να ενεργούν εκτός των καθηκόντων τους, για λογαριασμό είτε άλλων προσώπων ή εταιρειών είτε για δικό τους λογαριασμό.

Αυτές οι δύο διατάξεις δημιουργούν προβλήματα συμβατότητας με το άρθρο 43 της συνθήκης ΕΚ, το οποίο διασφαλίζει την ελευθερία εγκατάστασης, αναφέρει η Κομισιόν.

No comments:

Share |