Friday, October 9, 2009

Κέρδη 54,1% για Χ.Α. από την αρχή του χρόνου!


Κέρδη 54,1% για Χ.Α. από την αρχή του χρόνου!

Στο 54,1% ανέρχονται τα κέρδη της αγοράς από την αρχή του χρόνου, κάτι που δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της ως bull market. Με τις τράπεζες σε ρόλο «πρωταγωνιστικό», οι περισσότερες εισροές των ξένων κατευθύνονται στο κλάδο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ξένους οίκους, δεν έχει βληθεί καθόλου από τη κρίση, αφού δεν είχε έκθεση σε τοξικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα ευνοείται από τη διαφαινόμενη ανάκαμψη των αγορών της Ανατολικής Ευρώπης. Επιπρόσθετα, τις τελευταίες μέρες στην αγορά λες και φυσάει άλλος άνεμος, έπειτα από την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Σύμφωνα με τους ξένους, αν και η ελληνική οικονομία είναι στριμωγμένη (σ.σ. στο 12% τοποθετεί τελικά, το έλλειμμα για φέτοςο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος!), η αγορά έχει «παίκτες» που κάνουν τη διαφορά. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τις τράπεζες και άλλες εταιρείες που ευνοούνται από τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, έχει κάνει πολύ καλό στην αγορά η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ρίξει στην αγορά 3 δισ. ευρώ προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι θα ευνοηθούν κλάδοι, όπως, για παράδειγμα, οι κατασκευαστικές εταιρείες. Το πόσο θετική ήταν η ανταπόκριση της αγοράς στη νέα κυβέρνηση, σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη για το γενικό δείκτη ανήλθαν σε 6,16%.

Σήμερα, σε μία ιδιαίτερα υποτονική για τις αγορές μέρα, στις οποίες επικρατούν συνθήκες συσσώρρευσης, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 0,53%, στις 2.753,23 μονάδες. Η φημολογία για συγχώνευση του Τ.Τ. με την ΑΤΕ έφερε για μία ακόμα συνεδρίαση τις δύο μετοχές στο προσκήνιο. Η μετοχή της ΑΤΕ ενισχύθηκε σχεδόν κατά 10%, κλείνοντας στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στο 1,99 ευρώ και με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή του Τ.Τ. έκλεισε με άνοδο 1,35%, στα 5,24 ευρώ με όγκο 1,3 εκατ. τεμαχίων.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, στα 25,20 ευρώ, διακινώντας περισσότερα από 1,6 εκατ. τεμάχια, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 1,61%. Μεγάλη ήταν η αντίδραση για την Ιντραλότ (3,06%), Τιτάν (3,02%) και ΟΤΕ (2,42%). Σχεδόν στο μισό ταμπλό παρατηρήθηκε συσσώρρευση, καθώς 98 μετοχές υποχώρησαν και 96 έμειναν αμετάβλητες.

Πλην όμως, 105 μετοχές, δηλαδή η πλειοψηφία, έκλεισε με κέρδη. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 228,259 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι ο τζίρος ήταν οριακά μειωμένος αυτή την εβδομάδα κατά 2,44%. Κτά τα άλλα τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε η μετοχή της Βωβός κατά 10,82%, καθώς το Σ.τ.Ε. δε γνωμοδότησε θετικά για την ανέγερση εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό.

reporter.gr

No comments:

Share |