Friday, October 9, 2009

Ανοδικό ξέσπασμα στην Κίνα

Ανοδικό ξέσπασμα στην Κίνα


Ημέρα κερδών η σημερινή για τα μεγαλύτερα ασιατικά χρηματιστήρια με την Κίνα να σημείωνει σημαντική άνοδο της τάξης του 4,34% μετά από μία εβδομάδα αργίας. Στο +1,87% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Nikkei.

Αναλυτικά, ανοδικό “ξέσπασμα” καταγράφεται στην αγορά της Κίνας με τους επενδυτές να δείχνουν έμπρακτα την αισιοδοξία τους και τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ισχυρό outlook καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό η σημαντική άνοδος στην Κίνα αποδίδεται στην “εναρμόνιση” με τα κέρδη που που σημειώθηκαν στις κυριότερες αγορές του κόσμου από την 1η Οκτωβρίου όταν έκλεισε το χρηματιστήριο για τους εθνικούς εορτασμούς.

Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 2% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, επικαλούμενη την αυξανόμενη αβεβαιότητα που περιβάλλει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η κίνηση της Bank of Korea ήταν ευρέως αναμενόμενη, ενώ το κορεατικό νόμισμα δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές μετά την ανακοίνωση.

“Διατηρούνται οι τάσεις βελτίωσης στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα, συμπληρώνοντας ότι οι εξαγωγές συνεχίζουν να ανακάμπτουν ενώ η κατανάλωση ξεπερνά τα επίπεδα του περασμένου έτους.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, πρόταση για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της ING Groep στον τομέα του private banking στην Ασία κατέθεσε η Oversea-Chinese Banking Corp από την Σιγκαπούρη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Marketwatch το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στο θέμα. Άλλες πηγές είχαν νωρίτερα αναφέρει στο Dow Jones Newswires ότι τα παγία της ING αναμένεται να πουληθούν έναντι 1,5 δισ. δολαρίων.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia-Pacific, ενισχύεται σε ποσοστό 0,3% στις 118,85 μονάδες, σημειώνοντας τουλάχιστον 16 εναλλαγές προσήμων για να αντικατοπτρίσει τη νευρικότητα της συνεδρίασης.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκληρώνει τις συναλλαγές διαμορφούμενος στις 10.016,39 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 1,87%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,17%.

Στην Κίνα στην πρώτη ημέρα των συναλλαγών μετά την 1η Οκτωβρίου ο Shanghai Composite εκτινάσσεται στο +4,61%, ενώ ο Shenzhen Composite σημειώνει κέρδη 4,52%. Ο ευρύτερος CSI 300 επίσης καταγράφει σημαντική άνοδο σε ποσοστό 4,68%.

Στην Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ενισχύεται σε ποσοστό 1,94%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κινείται ανοδικά κατά 0,91%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times σημειώνει κέρδη 0,24%. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται σε αρνητικό έδαφος στο -0,13%.

Τέταρτη ημέρα κερδών για Nasdaq, S&P

Σε ανοδικό έδαφος αλλά μακριά από τα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αγορά εργασίας και η απροσδόκητη επιστροφή της Alcoa στην κερδοφορία το γ΄ τρίμηνο του 2009.

Ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να σημειώνει κέρδη άνω του 1% φτάνοντας έως το υψηλό των 9.837 μονάδων πριν περιορίσει στη συνέχεια για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές κοντά στις 9.790 μονάδες. Ίδια εικόνα και για τους Nasdaq και S&P που βρέθηκαν να περιορίζουν αισθητά τα κέρδη τους στο κλείσιμο των συναλλαγών, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα σήμερα τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ξεχώρισαν και σήμερα οι κλάδοι των μετάλλων και ενέργειας καθώς ο χρυσός συνεχίζει να σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ -συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα μέταλλα σε σημαντικά κέρδη- και το θετικό κλείσιμο του πετρελαίου σήμερα στη Νέα Υόρκη στα 71 δολ. το βαρέλι με άλμα 3%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου των ΗΠΑ, Alcoa Inc. αιφνιδίασε χθες τους αναλυτές ανακοινώνοντας ότι επέστρεψε στην κερδοφορία το γ΄ τρίμηνο του έτους και τερματίζοντας τρία διαδοχικά τρίμηνα ζημιών.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 77 εκατ. δολ. ή 8 cents ανά μετοχή από κέρδη 268 εκατ. δολ. ή 33 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία η εταιρεία σημείωσε κέρδη 4 cents ανά μετοχή. Στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις υποχώρησαν 34% και διαμορφώθηκαν στα 4,62 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street έκαναν λόγο για ζημιές 9 cents ανά μετοχή με πωλήσεις της τάξης των 4,5 δισ. δολ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 61,29 μονάδες (+0,63%) κλείνοντας στις 9.786,87 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 13,60 μονάδων (+0,64%) και έκλεισε στις 2.123,93 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 7,90 μονάδων (+0,75%) κλείνοντας στις 1.065,48 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η American Express κλείνοντας στα 34,98 δολ. με άνοδο 0,99 δολ. ή σε ποσοστό 2,91%. Ακολούθησαν η Home Depot με κέρδη 2,87% και κλείσιμο στα 26,89 δολ. και η Du Pont, η οποία έκλεισε στα 32,60 δολ. με άνοδο 2,58%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Travelers Companies Inc (-1,19%), η AT & T (-0,92%) και η JP Morgan Chase (-0,88%).

capital.gr

No comments:

Share |