Sunday, January 20, 2008

Στο έλεος των εξελίξεων το Χρηματιστήριο

Στο έλεος των εξελίξεων το Χρηματιστήριο

Xάνοντας σε πέντε συνεδριάσεις περίπου το 10% της κεφαλαιοποίησης του, το ΧΑΚ πέρασε μια εφιαλτική εβδομάδα αν και στην τελευταία συνεδρίαση κατάφερε να αποκομίσει κέρδη. O γενικός Δείκτης χάνει από την αρχή του έτους 17,5% από την αξία του, ο γενικός δείκτης του ΧΑ 11,5%, ο δείκτης Cac στο Παρίσι υποχωρεί σε ποσοστό 8,04%, ο Dax στη Φραγκφούρτη κατά 7,19% και ο FTSE στο Λονδίνο κατά 7,63%. Στην Wall Street ο Dow Jones σημειώνει απώλειες από την αρχή του 2008 σε ποσοστό 7,40% και ο Nasdaq κατά 10,85%. Μεγάλες είναι οι απώλειες που καταγράφει από την αρχή του έτους και ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, σε ποσοστό 9,45%.

Το πρόβλημα των subprime δανείων ταράζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και όλες οι αγορές διεθνώς βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση που προκαλείται. Νέες απειλές και πιέσεις βλέπει η Citigroup προειδοποιώντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή κι όχι στο τέλος ενός κύκλου χειρότερων αναθεωρήσεων της εταιρικής κερδοφορίας. Η κατάσταση αυτή, σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup, είναι πιθανόν να απειλήσει και την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης και της Ασίας από τις ΗΠΑ και τη μετακύλιση του βάρους της παγκόσμιας ανάπτυξης από τις πρώτες στη δεύτερη.

Η αμερικανική τράπεζα, η οποία πρόσφατα προκάλεσε τρόμο στις διεθνείς αγορές με τις ζημιές ύψους 10 δισ. δολάρια και τις διαγραφές αξιών 18,1 δισ. δολάρια που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2007, κάνει λόγο για ομιχλώδες τοπίο, το οποίο επιδεινώνεται από την μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί τόσο σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, όσο και ως προς τα εταιρικά κέρδη και τις μακροοικονομικές προοπτικές. Η Citigroup συστήνει στους επενδυτές να αποφεύγουν να επενδύουν σε εταιρείες που είναι υπερχρεωμένες και εκτιμά ότι ενώ η τρέχουσα συγκυρία είναι δελεαστική για όσους αρέσκονται στο να κινούνται κόντρα στο ρεύμα, η ίδια αποφεύγει για την ώρα αυτόν τον πειρασμό θεωρώντας το τοπίο ακόμα πολύ θολό και αρκούμενη σε μια ελαφρά προτίμηση προς τις μετοχές «ανάπτυξης».

PHILELEFTHEROS

No comments:

Share |