Thursday, October 29, 2009

Ρωσία: Σε ιστορικά χαμηλά ο πληθωρισμός


Ρωσία: Σε ιστορικά χαμηλά ο πληθωρισμός


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones)--Ο πρωθυπουργός Vladimir Putin έχει βρει μία ακτίδα φωτός εν τω μέσω της κρίσης που οδήγησε σε ύφεση την ρωσική οικονομία: το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στη μετασοβιετική ιστορία.

Οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδεχομένως δεν θα διαρκέσει για πολύ, ωστόσο για σχεδόν τρεις μήνες, η χώρα δεν έχει δει τις τιμές να αυξάνονται, στη μεγαλύτερη περίοδο χωρίς πληθωρισμό στη νεότερη ιστορία της χώρας. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με το “άγριο” φόντο της αυξανόμενης ανεργίας, της συρρίκνωσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος με ετήσιο ρυθμό 8,6% και της πολύ σημαντικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου στο μισό των επιπέδων που κατέγραφε πριν από 15 μήνες.

Μία σειρά παραγόντων όπως η πτώση των τιμών των τροφίμων, η συγκράτηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και οι περικοπές μισθών σε αρκετούς κλάδους ώθησε τις τιμές σε πτώση, εκτιμούν οι αναλυτές. Η πρόσφατη ενίσχυση του ρουβλιού οδήγησε σε μείωση του κόστους των εισαγόμενων αγαθών, ενώ η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της για πληθωρισμό της τάξης του 10% αυτό το χρόνο.

“Εργαζόμαστε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 8% με 9%”, δήλωσε την Κυριακή ο Putin. “Αυτό το χρόνο θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από 8%”. Ρυθμός αύξησης των τιμών μεταξύ 5%-6% είναι “πιθανό” να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο Putin.

Πριν το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης το περασμένο Φθινόπωρο, ο πληθωρισμός αποτελούσε το βασικό οικονομικό πρόβλημα της Ρωσίας. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η χώρα βίωσε διψήφιο, ακόμη και τριψήφιο ρυθμό αύξησης των τιμών παρά την εφαρμογή ριζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της υποτίμησης του νομίσματος.

Εξάλλου, οι τιμές σημείωσαν ραγδαία αύξηση την εποχή που κυβερνούσε ο Putin καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου – βασικού εξαγωγικού προϊόντος της Ρωσίας – προσέλκυσε τεράστια ροή πετροδολαρίων, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα στην εκτύπωση νέου χρήματος για να αποτρέψει την υποτίμηση του ρουβλιού, όπως επισημαίνει η Julia Tsepliaeva, επικεφαλής οικονομική αναλύτρια της Merrill Lynch στη Μόσχα. Μόλις το 2008, ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε στο 13,3%.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους η αύξηση του ρουβλιού, το οποίο άγγιξε τα 28,92 ρούβλια ανά δολάριο την Δευτέρα έναντι του χαμηλού των 36,34 ρουβλιών ανά δολάριο τον Φεβρουάριο, αποτέλεσε βασικό παράγοντα διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η υποτίμηση του ρουβλιού μειώνει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό.

Ο μειωμένος πληθωρισμός αυτόν το χρόνο έχει δώσει στη Ρωσία την δυνατότητα να μειώσει τα επιτόκια επτά φορές από τον Απρίλιο, ενώ ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Alexei Ulyukayev δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης πιθανώς να μειωθεί κάτω από το 9% τον επόμενο χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρεώσουν πιο υγιή επιτόκια δανεισμού.

“Ως αποτέλεσμα, πρόκειται να δούμε αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας”, υποστηρίζει ο Joerg Bongartz, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank στη Ρωσία. “Ακόμη και σήμερα, υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία, περισσότερη ζήτηση και αυξημένη επενδυτική όρεξη”.

Εντούτοις, η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα – ακόμη και ως το τέλος του έτους – μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο εύκολη στα λόγια παρά στις πράξεις. Ένας παράγοντας ζωτικής σημασίας είναι η επικείμενη διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθεί στο τέταρτο τρίμηνο.

“Η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω όσον αφορά τις παροχές του φετινού προϋπολογισμού και θα ξεκινήσει την προσπάθεια επίτευξης του εν λόγω στόχου το Νοέμβριο”, τόνισε ο Martin Gilman, καθηγητής του Higher School of Economics της Ρωσίας και πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Αυτή η τεράστια παροχή ρευστότητας θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην οικονομία”.

Ακόμη ένα πλήγμα θα μπορούσε να προκληθεί όταν οι τιμές των τροφίμων – οι οποίες έχουν διατηρηθεί σχετικά χαμηλά λόγω του ζεστού καιρού αυτό το Φθινόπωρο – αρχίσουν να αυξάνονται όσο πλησιάζει ο Χειμώνας, σημειώνει ο Chris Weafer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Uralsib Capital. Η πρόβλεψη του Putin για πληθωρισμό στο 8% θα είναι “εξαιρετικά δύσκολο” να επιτευχθεί, συμπλήρωσε.

Η Ρωσία συχνά βιώνει μία σύντομη περίοδο σταθερών ή πτωτικών τάσεων των τιμών στις αρχές του Φθινοπώρου καθώς τα τοπικά προϊόντα αντικαθιστούν τα τυποποιημένα αγαθά.

Η συγκράτηση των τιμών θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολη τον επόμενο χρόνο, ειδικά αν η ρωσική οικονομία κερδίσει momentum μετά την εμφάνιση ρυθμού ανάπτυξης 0,5% τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου.

“Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, ο κόσμος θα μπορούσε να ξαναρχίσει να δαπανά τα διαθέσιμα εισοδήματα”, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα για μία κόμη φορά, αναφέρει ο Weafer.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και ο χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να έχει μειονεκτήματα.

“Η ειρωνεία είναι ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι εξαιρετικά υψηλά, και αυτό -σε περιβάλλον μηδενικού πληθωρισμού- προσελκύει πολλά βραχυπρόθεσμα, κερδοσκοπικά κεφάλαια, γεγονός που ασκεί ανοδικές πιέσεις στο ρούβλι”, υποστήριξε ο Gilman. Η ενίσχυση του ρουβλιού με τη σειρά της πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ρώσων εξαγωγέων.

Η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να προβεί σε πιο επιθετικές περικοπές των επιτοκίων, κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα τη φορά, με σκοπό να αποθαρρύνει την εμφάνιση κερδοσκοπικών κεφαλαίων, επισήμανε ο Gilman.

Και φυσικά, ακόμη και αν ο πληθωρισμός συγκρατηθεί για το επόμενο διάστημα, αποτελεί στην παρούσα φάση μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία, η οποία συρρικνώνεται αυτό το χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή που η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα σημειώνουν ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, με την κυβέρνηση να καυχιέται ότι τα τελευταία δύο τρίμηνα ανάπτυξης βάζουν τέλος στην ύφεση, οικονομικοί αναλυτές της Alfa Bank, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, εκτιμούν ότι τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν οικονομική αποτελμάτωση παρά ανάκαμψη.

capital.gr

No comments:

Share |