Thursday, October 29, 2009

Εκτός ύφεσης οι ΗΠΑ


Εκτός ύφεσης οι ΗΠΑ


Σε τροχιά ανάπτυξης επανήλθε στο τρίτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο, χάρη στην ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης. Ωστόσο η αδύναμη αγορά εργασίας αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτή.

Αναλυτικά, την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναπτύχθηκε με, υψηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό, 3,5%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 3,2%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του συνολικού προϊόντος της αμερικανικής οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ έδωσε η καταναλωτική δαπάνη η οποία ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,4% στο εξεταζόμενο διάστημα, έναντι πτώσεως 0,9% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το μέγεθος της καταναλωτικής δαπάνης συνέβαλε κατά 2,36 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα τεράστια "πακέτα" της αμερικανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, όπως το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων που έδωσε ώθηση στις πωλήσεις οχημάτων, ήταν ο καταλύτης για την ενίσχυση των δαπανών. Ωστόσο, οι πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι με την επίδραση των μέτρων στήριξης να κορυφώνεται στο τρίτο τρίμηνο και την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεννάται αμφιβολία αναφορικά με τη διατηρησιμότητα της ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των αναλυτών για το αν πλησιάζει η ώρα που η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια από τα υφιστάμενα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στην πλειοψηφία τους, οι αναλυτές αναμένουν ότι η ρυθμιστική αρχή θα διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του βασικού επιτοκίου κατά τη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα.

Στα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ, τα αποθέματα υποχώρησαν στα 130,8 δισ. δολάρια από 160,2 δισ. δολάρια στο β΄ τρίμηνο. Οι επενδύσεις σε κατοικία ενισχύθηκαν 23,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1986 και την πρώτη από το δ΄ τρίμηνο του 2005. Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σημείωσαν αύξηση 7,9%, από 11,4% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μικρή επίδραση στο ΑΕΠ είχε το διεθνές εμπόριο, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 14,7% και τις εισαγωγές κατά 16,4%. Τέλος, οι επιχειρηματικές δαπάνες υποχώρησαν σε ποσοστό 2,5%.

capital.gr

No comments:

Share |