Thursday, October 29, 2009

Ουρά» κάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

Ουρά» κάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

Σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου προχωρούν ή σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες ή άλλες εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, ξεκινώντας το δεύτερο κύκλο ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους θέσης. Με τα κεφάλαια που θα αντλήσουν επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα των ιδίων τους κεφαλαίων και να επιστρέψουν την κρατική βοήθεια που έλαβαν στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης.Τα γεγονότα αυτά δημιουργούν πιέσεις στις τιμές των μετοχών του κλάδου στη Ευρώπη.

Το διάστημα 20-27 Οκτωβρίου 2009, η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι 53 μετοχές από τις 54, που απαρτίζουν τον τραπεζικό δείκτη DJ Banks-Europe υποχώρησαν. Το ποσοστό ήταν διψήφιο για 14 από αυτές. Οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

- Ο χρηματο-ασφαλιστικός όμιλος ING ανακοίνωσε την πρόθεση εξεύρεσης κεφαλαίων 7 δι. ευρώ μέσω πώλησης νέων μετοχών. Η μετοχή του, στο χρηματιστήριο Euronext (ʼμστερνταμ) υπέστη πτώση 23% το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου.
- Η βρετανική τράπεζα Lloyds έχασε το 7,2% της αξίας της στο Χρηματιστήριο, υπό το βάρος φημών ότι θα ανακοινώσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια. Το ποσό που θα ζητήσει από τους μετόχους υπολογίζεται σε 11,5 δις. στερλίνες και επιπλέον ποσό 11 δις. στερλινών θα αντλήσει μέσω δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.
- Η Royal Bank of Scotland προσδοκά να αντλήσει 5 δις. στερλίνες μέσω πώλησης νέων μετοχών της.
- Η γαλλική BNP Paribas ολοκλήρωσε προσφάτως αύξηση κεφαλαίου 4,3 δις. ευρώ
- Η γαλλική Societe Generale ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 4,8 δις. ευρώ.
- Η ιταλική Unicredito είπε πως θα πραγματοποιήσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 4 δις. ευρώ το 2010.
- Στη Ελλάδα, η Alpha Bank βρίσκεται σε διαδικασία άντλησης περίπου 1 δις. ευρώ.

reporter.gr

No comments:

Share |