Thursday, October 29, 2009

Τριπλάσια η ανεργία στις κατασκευές


Τριπλάσια η ανεργία στις κατασκευές


Τριπλάσια είναι η ανεργία στις κατασκευές το 2009 παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ότι η επίσπευση αναπτυξιακών έργων θα ενίσχυε τον κατασκευαστικό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους κατά την διάρκεια αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος από την αρμόδια Επιτροπή της βουλής, ο κατασκευαστικός κλάδος κτύπησε ρεκόρ ανεργίας με 3,134 άτομα να παραμένουν άνεργα. Ο αριθμός των ανέργων στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 340% σε σχέση με πέρσι.

Σημαντικός αριθμός ανέργων παρουσιάζεται επίσης στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Το πλήγμα ήταν μεγάλο στις παράλιες πόλεις Λάρνακα, Αμμόχωστος, Πάφο και Λεμεσό, είπε.

Όσον αφορά τον αριθμό των ανέργων που αναζητούσαν εργασία το Σεπτέμβρη από τις 19 χιλ., οι 17,618 χιλ. ήταν εγγεγραμμένοι και από αυτούς το 20% αφορούσε κοινοτικούς.

Αναφερόμενοι στα μέτρα που έχουν ληφθεί για στήριξη της απασχόλησης η κα. Χαραλάμπους, επεσήμαινε, ότι σκοπό τους είναι να βοηθηθούν από τη μια οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους και από την άλλη οι άνεργοι να καταρτιστούν και να επανενταχτούν στην απασχόληση.

Ειδικότερα για την εκστρατεία πάταξης της παράνομης και αδήλωτης εργασίας η οποία ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο η κα. Χαραλάμπους, επεσήμανε, ότι μέχρι 29 Σεπτεμβρίου από τις 1623 επιθεωρήσεις που έχουν γίνει προέκυψε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι αδήλωτος.

Αναλυτικότερα, είπε, πραγματοποιήθηκαν 1242 εξορμήσεις στον κατασκευαστικό τομέα, 171 στα ξενοδοχεία, 46 στα αρτοποιεία και φούρνους, 23 σε καταστήματα, 130 σε κέντρα αναψυχής, 2 επιχειρήσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες και 9 σε άλλα υποστατικά. Εντοπίστηκαν, είπε, 5956 άτομα από τους οποίους το 24,53%, δηλαδή 1461 ήταν αδήλωτοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην οικοδομική βιομηχανία, εντοπίστηκε ποσοστό ελληνοκυπρίων της τάξης του 12% να απασχολείται χωρίς να είναι δηλωμένο, 27% τουρκοκυπρίων, 34,5% κοινοτικών ενώ από τις τρίτες χώρες το ποσοστό ανερχόταν στο 65%.

Στα ξενοδοχεία το ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων την συγκεκριμένη περίοδο ανέρχεται για τους κοινοτικούς στο 25,5% ενώ από τρίτες χώρες στο 54% εργάζονταν παράνομα.

Παρ’ ότι η κατάσταση συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο το ποσοστό μη συμμόρφωσης των επιχειρηματιών είναι ξεπερνά το 85%.

Απαντώντας στους βουλευτές για τι κάνει το υπουργείο Εργασίας προς την κατεύθυνση συμμόρφωσης των παρανομούντων η κα. Χαραλάμπους, εξήγησε, ότι μετά την επιθεώρηση καλούνται σε συμμόρφωση οι εργοδότες και εν συνεχεία κινούνται ποινικές διαδικασίες εκεί και όπου δεν παρατηρείται συμμόρφωση.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |