Thursday, October 29, 2009

Στα πλοκάμια της δικαιοσύνης ο ΦΠΑ


Στα πλοκάμια της δικαιοσύνης ο ΦΠΑ


Κατατέθηκε λίγο πριν το μεσημέρι η ένσταση της κυβέρνησης κατά του αιτήματος των τριών εταιρειών οι οποίες κατέφυγαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να εφεσιβάλουν την απόφαση της για σμίκρυνση του χρόνου είσπραξης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 77 μεγάλες εταιρείες.

Σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch του ανώτερου δικηγόρου της Δημοκρατίας, Γιαννάκη Λαζάρου, ο οποίος κατέθεσε εκ μέρους της κυβέρνησης την ένσταση, οι συγκεκριμένες εταιρείες επικαλούμενες άνιση μεταχείριση κατάθεσαν την περασμένη Παρασκευή αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος ώστε να μην προχωρήσει ή εκτελεστεί η απόφαση της κυβέρνησης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής.

Το δικαστήριο, όπως εξήγησε ο κ. Λαζάρου, καλείται στις 3 Νοεμβρίου να αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα ή μη της εκτέλεσης της απόφασης της κυβέρνησης πριν εκδικαστεί η ουσία της υπόθεσης.

Οι εταιρείες έχουν βασίσει το αίτημα τους στην άνιση μεταχείριση που προκαλείται όπως ισχυρίζονται μέσω της απόφασης της κυβέρνησης να ζητήσει μόνο από 77 εταιρείες την καταβολή του ΦΠΑ εντός ενός μηνός και όχι σε τρεις μήνες, τακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα.

Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής στη δικαιοσύνη ανέρχεται στις οκτώ και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών και να γίνουν πιο συντονισμένες προσπάθειες.

Η σμίκρυνση του χρόνου είσπραξης του ΦΠΑ από 77 εταιρείες αποφασίστηκε τον περασμένο μήνα από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την έφορο ΦΠΑ Ζέτα Αιμιλιανίδου και το Γενικό Λογιστήριο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για αύξηση των εσόδων της και διατήρηση του ελλείμματος κάτω του 3% ώστε να αποφύγει την επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το προσωρινό όφελος θα είναι η είσπραξη €60 εκ. περίπου δύο μήνες νωρίτερα.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |