Thursday, October 29, 2009

Υποχωρεί κάτω από τις 10.000 μονάδες ο Nikkei


Υποχωρεί κάτω από τις 10.000 μονάδες ο Nikkei


Διευρύνεται η πτώση των ασιατικών χρηματιστηρίων με την αγορά της Αυστραλίας σε χαμηλό τριών εβδομάδων και το δείκτη Nikkei να υποχωρεί ξανά κάτω από τις 10.000 μονάδες. Τα αποτελέσματα των Nippon, Petrochina, ANZ Banking Group τα οποία εμφανίστηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς και η ενίσχυση του γεν αποτέλεσαν αρνητικούς καταλύτες.

Αναλυτικά, σε επίπεδο μάκρο αύξηση για έβδομο διαδοχικό μήνα σημείωσε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία σε ποσοστό 1,4% σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας υποστήριξαν επίσης ότι αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση του δέικτη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,9%.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, ζημιές για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο εμφάνισε η Nippon Steel, η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου, η οποία δέχτηκε πλήγμα από έκρηξη σε υψικάμινο, ωστόσο η διοίκηση αναβάθμισε το outlook για το σύνολο του έτους υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς. Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 30,3 δισ. γεν (334 εκατ. δολ) την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 53,3 δισ. γεν. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η εταιρεία εμφάνισε κέρδη ύψους 118,15 δισ. γεν. Τέλος η εταιρεία αναμένει να εμφανίσει κέρδη 20 δισ. γεν στο σύνολο της χρήσης το Μάρτιο.

Στα επιχειρηματικά νέα, σε συνεργασία στον τομέα των πιστωτικών καρτών στην αγορά της Κίνας προτίθεται να προχωρήσει η HSBC με την Bank of Communications, όπως ανακοίνωσε η τελευταία στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών μεγεθών τριμήνου. Η επικείμενη κοινοπραξία μεταξύ της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Κίνας και της HSBC θα βοηθήσει το βρετανικό τραπεζικό κολοσσό να εκμεταλλευτεί μία αγορά με πολύ χαμηλό ποσοστό πιστωτικών καρτών ανά άτομο το οποίο διαμορφώνεται στις 0,11 κάρτες.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia-Pacific, υποχωρεί σε ποσοστό 1,4% στις 114,79 μονάδες, στο Τόκιο, διευρύνοντας το αρν ητικό σερί στις δύο ημέρες με συνολική πτώση 2,9%.

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ολοκληρώνει τις συναλλαγές καταγράφοντας απώλειες 1,83% διαμορφούμενος στις 9.891,10 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix έκλεισε σε αρνητικό έδαφος στο -0,74%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί σημαντικά σε ποσοστό 2,57%.

Σημαντική πτώση και στην Κίνα όπου ο Shanghai Composite καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,34%, ενώ ο Shenzhen Composite υποχωρεί σε ποσοστό 2,17%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει πτώση σε ποσοστό 2,47%.

Στην Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί σε ποσοστό 1,68%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημειώνει μικρές απώλειες 2,37%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times υποχωρεί σε ποσοστό 0,94%. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται πτωτικά με απώλειες 1,36%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 2,36%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 σημειώνει πτώση 0,22%.

Παραδόθηκε στις ανησυχίες για την οικονομία η Wall


Απούσα η διάθεση ανάληψης ρίσκου σήμερα στην Wall Street, με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται την τελευταία ώρα των συναλλαγών, υποχρεώνοντας τους βασικούς δείκτες στη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του μήνα.

Είναι η τρίτη εκ των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων που ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει απώλειες άνω των 100 μονάδων, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο ευρύτερος S&P 500 απώλεσε τα κέρδη του τρέχοντος μηνός, χαράζοντας πορεία για απώλειες-ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση.

Στο αρνητικό κλίμα της σημερινής συνεδρίασης συνέβαλε η ανακοίνωση των αδύναμων στοιχείων για τις πωλήσεις κατοικιών και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν πως οι σημερινές ρευστοποιήσεις αντανακλούν εν μέρει την επενδυτική επιφυλακτικότητα, ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης των στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τρίτου τριμήνου. Νωρίτερα, οι Goldman Sachs και Bank of America/ Merril Lynch προχώρησαν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων τους για το ρυθμό ανάπτυξης του συνολικού προϊόντος της οικονομίας.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι δείκτες διεύρυναν τις απώλειες τους μετά την ανακοίνωση της απρόσμενης πτώσης των πωλήσεων νέων κατοικιών τον προηγούμενο μήνα. Αφενός το κυβερνητικό πρόγραμμα έκπτωσης φόρου για αγοραστές πρώτης κατοικίας, αφετέρου η πολιτική διατήρησης των επιτοκίων ενυπόθηκου δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα από τη Fed είχαν θρέψει τις ελπίδες επενδυτών και οικονομολόγων για αύξηση των πωλήσεων στο εξεταζόμενο διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 3,6% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 402.000, επαναφέροντας στο προσκήνιο την επιφυλακτικότητα για την ανάκαμψη της πολυπαθούς στεγαστικής αγοράς. Την ίδια στιγμή, χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών το Σεπτέμβριο, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 1%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ανησυχίες για την οικονομία, σε συνδυασμό με την -για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση- ενίσχυση του δολαρίου, υποχρέωσαν σε απώλειες την τιμή του αργού και των μετάλλων. Κάτω από τα 78 δολάρια έκλεισε το αργό, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Οκτωβρίου υποχώρησε ο χρυσός, χαμηλότερα από τα 1.031 δολάρια ανά ουγγιά.


capital.gr

No comments:

Share |