Thursday, October 29, 2009

Πάνω από 3% το ''αλμα'' του αργού- Μία ''ανάσα'' από τα 80 δολάρια


Πάνω από 3% το ''αλμα'' του αργού- Μία ''ανάσα'' από τα 80 δολάρια

Με κέρδη πάνω από 3% έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, ανερχόμενο στα 80 δολάρια, τα ενθαρρυντικά στοιχεία του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, τα οποία σημείωσαν βελτίωση για πρώτη φορά μέσα σε ανά χρόνο, καταγράφοντας άνοδο 3,5% στο τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού ενισχύονται κατά 3,1% στα 79,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμα και στα 80,46 δολάρια, επιστρέφοντας μετά από μία εβδομάδα πάλι πάνω από τα 80 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο τύπου brent διαμορφώθηκε κατά 3,15% στα 77,42 δολάρια το βαρέλι.

Στο 3,5% διαμορφώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο χρόνων και ταυτόχρονα την πρώτη βελτίωση μέσα στο 2009. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2008, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ παρουσίασε συρρίκνωση ύψους 2,3%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ βρισκόταν στο -0,7%.

Επιπλέον, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο βασίστηκε στις αυξημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες παρουσίασαν άνοδο 3% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων τριών χρόνων.

Ακόμη, η άνοδος οφείλεται στις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, στη συρρίκνωση του ρυθμού μείωση των αποθεμάτων, στην αύξηση των στεγαστικών επενδύσεων και στις σταθερές κυβερνητικές δαπάνες.

reporter.gr

No comments:

Share |