Thursday, September 10, 2009

Ήρθε η ώρα για τις super market... banks

Ήρθε η ώρα για τις super market... banks



Oι τράπεζες απειλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Η απόφαση της μεγαλύτερη βρετανικής αλυσίδας Tesco να επεκταθεί στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στελέχη των εμπορικών τραπεζών θα... χάσουν τον ύπνο τους. Ενδεικτικά, η εταιρεία Bain & Co. αναμένει ότι μέσα στην προσεχή δεκαετία το ποσοστό των αλυσίδων λιανικών πωλήσεων στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά θα κυμανθεί από 10% έως 20%.

«Αν αναζητούμε την πιο κατάλληλη εποχή για την είσοδο του τραπεζικού τομέα των καταστημάτων λιανικών πωλήσεων, αυτή είναι τώρα», ανέφερε στους «Financial Times» ο κ. Μάικλ Λάφερτι, της Lafferty Group, ομίλου ερευνών στον κλάδο του retail banking. Η αφορμή για τη σχετική συζήτηση δόθηκε από την απόφαση της Tesco να ανοίξει 30 καταστήματα και να επεκταθεί στον τομέα της in store τραπεζικής.

Ο όμιλος στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζει να προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης τρεχούμενων λογαριασμών και παροχής ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Βέβαια, απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (καθώς επίσης και η τήρηση κανόνων ανταγωνισμού και ορίων ελάχιστων αποθεματικών).

Γιατί τώρα

Όμως, γιατί η Tesco το αποφάσισε τώρα; Και γιατί οι αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντική απόφαση του βρετανικού ομίλου, η οποία θα ανοίξει νέους δρόμους για τις αλυσίδες λιανικής; Το ερώτημα είναι εύλογο από τη στιγμή όπου η Tesco δεν είναι η πρώτη που κάνει το ανάλογο βήμα. Ενδεικτικά, το πολυκατάστημα Harrods εδώ και έναν αιώνα διαθέτει τμήμα τραπεζικής για εταιρείες και για ιδιώτες.


Επίσης από το 1915 η βρετανική Co-operative Group εκτός από τις πωλήσεις τροφίμων προσφέρει και τραπεζικές υπηρεσίες. Η ιδέα έχει βρει θιασώτες και στη Γηραιά Ήπειρο. Χαρακτηριστικά, στην Ελβετία όμιλος λιανικής προσφέρει μέσω της Migros Bank ανάλογες υπηρεσίες.

Οι αναλυτές μιλούν με υψηλούς τόνους για τη σημασία του εγχειρήματος της Tesco, καθώς θεωρούν ότι έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας λόγω της υποχώρησης της θέσης των τραπεζικών ομίλων. Για όλα φταίνε η κρίση και το ισχυρό πλήγμα που έχουν υποστεί οι τραπεζικοί όμιλοι και η πρακτική τους.

Οι ζημίες, τα «λουκέτα», τα κρατικά πακέτα στήριξης και οι απώλειες των επενδυτών έχουν αμαυρώσει την εικόνα των τραπεζικών ομίλων, αφού οι ίδιοι προκάλεσαν την τρέχουσα κρίση με τις ριψοκίνδυνες και αδιαφανείς μεθόδους τους.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές εστιάζουν στην πρόθεση της Tesco να επεκταθεί στον τομέα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, από τον οποίο ξεκίνησε η πιστωτική κρίση.

«Πιο αξιόπιστες»

Το στέλεχος στον τομέα εμπορικών σημάτων της Wolff Olins κ. Ρόμπερτ Τζόουνς, κάνοντας σύγκριση με τις εμπορικές τράπεζες, ανέφερε στους «Financial Times» ότι «οι αλυσίδες λιανικής είναι προσγειωμένες, συνετές στο ζήτημα των τιμών, πιο εξυπηρετικές και τελικά πιο αξιόπιστες».

Είναι ακριβώς οι λόγοι, σύμφωνα με τον ίδιο, για τους οποίους σήμερα οι εταιρείες λιανικής έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επεκταθούν δυναμικά στον χώρο της λιανικής τραπεζικής. Άλλωστε, ήδη, τα στελέχη των καταστημάτων Harrods, Co-operative Group και Migros Bank επιβεβαιώνουν τη δυναμική του εγχειρήματος, αναφέροντας ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εισρεύσει νέα κεφάλαια από καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις εμπορικές τράπεζες.

Βέβαια, ο σχεδιασμός της Tesco για 30 νέα καταστήματα δίνει νέα δυναμική στην προσπάθεια, η οποία αναμένεται να διεγείρει τα αντανακλαστικά των εμπορικών τραπεζών. «Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό», παρατηρεί χαρακτηριστικά στέλεχος της Bain & Co.

euro2day.gr

No comments:

Share |