Thursday, September 10, 2009

Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερά στο 0,5% τα επιτόκια

Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερά στο 0,5% τα επιτόκια


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολογιών αλλά και το βασικό της επιτόκιο διατήρησε αμετάβλητα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αξιολογήσει αν τα μέτρα που έχει λάβει είναι επαρκή για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάκαμψης της οικονομίας.

Η τράπεζα διατήρησε παράλληλα σταθερό το επιτόκιο καταθέσεων, διαψεύδοντας εικασίες της αγοράς πως η BoE θα ακολουθήσει το παράδειγμα της σουηδικής Riksbank και θα επιβάλει φόρο στα διαθέσιμα που κατατίθενται στην Κεντρική Τράπεζα, ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα ρευστά που λαμβάνουν έναντι των ομολογιών που αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα.


Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Αυγούστου η Τράπεζα της Αγγλίας ψήφισε υπέρ της αύξησης των ρευστών που διοχετεύει στην οικονομία μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες στα 175 δισ. στερλίνες. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει αγορές ομολογιών αξίας άνω των 140 δισ. στερλίνων.

Τα οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής στηρίζουν την άποψη ότι η οικονομία της Μ. Βρετανίας επέστρεψε σε ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο έπειτα από πολύμηνη ύφεση, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές παραμένουν επιφυλακτικές για το πόσο διατηρήσιμη και ισχυρή είναι η βελτίωση αυτή.

Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -αγορά ομολογιών με τύπωση νέου χρήματος- παραμένει στο τραπέζι, η Κεντρική Τράπεζα έχει αφήσει να εννοηθεί πως τυχόν αλλαγές στην πολιτική της θα συμπέσουν με την τριμηνιαία Οικονομική της Έκθεση. Η επόμενη θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο.

Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας παραμένει στο ιστορικό του 0,5% από το Μάρτιο.


capital.gr

No comments:

Share |