Thursday, September 10, 2009

Μαθήματα από την κρίση του 2008

Μαθήματα από την κρίση του 2008


Εχουν περάσει 12 μήνες από τότε που η Lehman Brothers κατέρρευσε, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες απείλησαν να καταστρέψουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η επέτειος αυτή μας δίδει τώρα την ευκαιρία να πάρουμε μία βαθιά ανάσα, να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε τι μπορούμε να αποκομίσουμε από όλα όσα συνέβησαν. Πόσο άλλαξε η Wall Street από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman;

Μολονότι κάποια πάλαι ποτέ κραταιά ονόματα δεν υπάρχουν πλέον και άλλα έχουν χαθεί στη σκιά της παλαιότερης λάμψης τους, η Wall Street δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει τόσο πολύ.

Μεταξύ των πιο εύρωστων επιχειρήσεων, τα παχυλά κέρδη και η προοπτική των υψηλών μπόνους έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πιθανόν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, χάρη στην τεράστια ζήτηση για υπηρεσίες άντλησης κεφαλαίου σε έναν κόσμο που υπέστη ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία διετία.

Οσο για τα μαθήματα που αποκομίσαμε, είναι σημαντικά: πρώτον, το γεγονός ότι ρυθμιστικές αρχές και κεντρικοί τραπεζίτες δεν κατάφεραν να διατηρήσουν βιώσιμη τη Lehman Brothers δείχνει ότι οι αγορές κεφαλαίου έχουν γίνει ιδιαίτερα ισχυρές σε σχέση με τις κεντρικές τράπεζες.

Δεύτερον, οι κυβερνήσεις είναι σήμερα αποφασισμένες περισσότερο από κάθε άλλη φορά να προστατεύσουν τους πολυεθνικούς χρηματοοικονομικούς γίγαντες που επιβίωσαν.

Είναι ωσάν να αποτελούν μέρος μιας μυστικής λέσχης: ανεξαρτήτως από το τι λέει δημοσίως ο ένας στον άλλον, οι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί και οι κυβερνήσεις τους γνωρίζουν ότι οι πρώτοι θα τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Γιατί όμως η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε στήριγμα στη μικρότερη Bear Stearns εν ονόματι της διάσωσης του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος αφήνοντας τη Lehman να καταρρεύσει έξι μήνες αργότερα; «Η κυβέρνηση δεν άφησε τη Lehman να καταρρεύσει, απλά δεν είχε την αρμοδιότητα να τη σώσει.

Θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη Wall Street; Ξεχάστε το, η Wall Street θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Wall Street γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

naftemporiki

No comments:

Share |