Thursday, September 10, 2009

Έχει ήδη χάσει η Nokia την αμερικανική αγορά;

Έχει ήδη χάσει η Nokia την αμερικανική αγορά;


Η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η Nokia χάνει την εμπιστοσύνη των αναλυτών προέρχεται από τον Greg Sterling της Internet2Go, ενός τμήματος της Opus Research με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που ειδικεύεται στον τομέα του mobile internet.

O Sterling γράφει ότι οι προοπτικές της Nokia στις ΗΠΑ "ίσως και να έχουν διαλυθεί", επισημαίνοντας ότι το μερίδιο της φινλανδικής εταιρείας σε smartphones μειώνεται έναντι του ανταγωνισμού από την Apple και την Research in Motion που κατασκευάζει το BlackBerry. Το Symbian, το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στα κινητά της Nokia, καθώς και στα κινητά ορισμένων άλλων κατασκευαστών χάνει επίσης μερίδιο, επισημαίνει ο Sterling. Μόνο μια ριζική στροφή, όπως η μετάβαση σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα, μπορεί να διασώσει τις προοπτικές της Nokia, γράφει.

Ο Sterling μπαίνει σε μια ολοένα μεγαλύτερη λίστα επαγγελματιών παρατηρητών της αγοράς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το Nokia έχει χάσει την πρωτοβουλία στον τομέα των smartphones, του πιο επικερδούς μέρους της αγοράς. Και δεν είναι μόνο οι αναλυτές μέ έδρα τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Σε ένα πρόσφατο σημείωμα, ο Richard Windsor, ειδικός στη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων στη Nomura Securities, ισχυρίζεται ότι η Nokia μάλλον δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τη διαφορά με το iPhone μέχρι το τέλος του 2011. Τόσο χρόνο θα χριεαστεί η εταιρεία για να αναπτύξει ένα περιβάλλον για το χρήστη που να είναι τόσο καλό και να προβεί σε αλλαγές όσον αφορά το σχετικό λογισμικό ώστε να είναι ευκολότερο για άλλους να φτιάξουν εφαρμογές για συσκευές Nokia. Αν έχετε μετοχές Nokia, είναι μεγάλο το διάστημα της αναμονής.

Τα επιχειρήματά τους είναι σωστά, αλλά ας εξετάσουμε την αντίθετη άποψη. Στην πραγματικότητα, η Nokia λαμβάνει ριζικά μέτρα. Για παράδειγμα, η εταιρεία έχει αρχίσει τη στροφή σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται Maemo 5, βασισμένο στο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Linux. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έκθεση της Nokia στη Στουτγάρδη στις 2 και 3 του Σεπτεμβρίου, η εταιρεία παρουσίασε ένα φορητό υπολογιστή μεγέθους κινητού τηλεφώνου που ονομάζεται N900 το οποίο θα λειτουργεί με Maemo. Βρήκα τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Nokia Anssi Vanjoki στην εκδήλωση, και με εξέπληξε λέγοντάς μου πως πιστεύει ότι το N900 έχει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για την εταιρεία από το νέο Booklet 3G μίνι φορητό υπολογιστή, το οποίο τράβηξε την προσοχή του τύπου.

Στην πραγματικότητα, ένα πρόβλημα που έχει η Nokia αυτή τη στιγμή είναι ότι κάνει τόσες πολλές ανακοινώσεις-συμμαχίες με το Facebook, τα νέα κινητά τηλέφωνα που αναπαράγουν μουσική, φιλόδοξα σχέδια για την έναρξη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω κινητών-που είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος πως η εταιρεία κινείται ταυτόχρονα προς πάρα πολλές κατευθύνσεις. Αλλά η Nokia πηγαίνει σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, διότι, με περισσότερα από διπλάσια ετήσια έσοδα σε σχέση με την Apple, έχει αυτήν την πολυτέλεια. Ήδη, η διάκριση μεταξύ των smartphones και των κινητών που παράγονται μαζικά είναι δυσδιάκριτη καθώς τα εξεζητημένα χαρακτηριστικά έχουν γίνει κοινός τόπος. Είναι απίθανο ότι η Nokia θα φτάσει σύντομα στο επίπεδο της Apple στην ευχρηστία και το design, ή θα κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους πελάτες της. Αλλά η Apple δεν μπορεί να φτάσει την Nokia σε πόρους για έρευνα και ανάπτυξη ή σε οικονομίες της κλίμακας.

Αυτό είναι αλήθεια, η Nokia δεν μπόρεσε να φέρει τα δυνατά της σημεία στην αγορά των ΗΠΑ. Δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που ανακάλυψε ότι η παγκόσμια κυριαρχία δεν μετρά και πολύ στις ΗΠΑ (για παράδειγμα: Volkswagen, DHL.) Η Nokia όμως έχει αρχίσει να εργάζεται πιο στενά με εταιρείες κινητής των ΗΠΑ για να βάλει τα ακριβά της τηλέφωνα στην αγορά. Και κάποια στιγμή η Nokia μπορεί να είναι σε θέση να επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχει στους χρήστες σε θέματα εναλλαγής εταιρειών κινητής και προσωποποίησης των τηλεφώνων τους. Όπως επισημαίνει ο Windsor της Nomura, η επιστροφή της Nokia θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε πως η Nokia έχει πεθάνει στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού.

capital.gr

No comments:

Share |