Thursday, September 10, 2009

Στο ψυγείο οι επιχειρηματικές επενδύσεις

Στο ψυγείο οι επιχειρηματικές επενδύσεις


Στο ψυγείο βάζουν οι κυπριακές εταιρείες τα επιχειρηματικά τους πλάνα περιμένοντας σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και χαμηλότερο κόστος χρήματος προτού προβούν σε νέες επενδύσεις. Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και η έλλειψη ορατότητας έχουν παγώσει κυριολεκτικά το δανεισμό των επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεταθέτει στον ιδιωτικό τομέα τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Ιουλίου οι επιχειρήσεις έλαβαν μόλις €54 εκ. σε νέα δάνεια, αποτυπώνοντας τη διστακτικότητα που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο για νέα projects αλλά και τις δυσκολίες δανειοδότησης που υπάρχουν στην αγορά.


Τα χρήματα που δανείστηκαν φέτος οι επιχειρήσεις είναι ελάχιστα σε σύγκριση με το 2008, όταν οι κυπριακές εταιρείες έλαβαν νέα δάνεια €5,6 δισ.

Στο τέλος Ιουλίου, τα δάνεια των κυπριακών επιχειρήσεων έφθασαν τα €21,2 δισ, όσα ήταν περίπου και στο τέλος του 2008.

Αναγνωρίζοντας την διστακτικότητα των επιχειρήσεων να κάνουν νέα ανοίγματα, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ζήτησε την Τρίτη από τον επιχειρηματικό κόσμο να προβεί σε επενδύσεις.

Η έκκληση του έγινε υπό το φως των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην οικονομία με τα ελλείμματα που άρχισαν να συσσωρεύονται. Τα μεγάλα ελλείμματα αναγκάζουν το κράτος να αναστείλει μέρος του αναπτυξιακού του προϋπολογισμού, αφήνοντας τον ιδιωτικό τομέα να σηκώσει από μόνος του το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης.

«Με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, η προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας πέφτει στους ώμους του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης.

Οι επιχειρηματίες, διαμήνυσε, αναμένουν τη μείωση του κόστους του χρήματος προτού προχωρήσουν σε νέα ανοίγματα.

«Η αναμενόμενη μείωση του κόστους δανεισμού λόγω των €3 δισ. που θα αντληθούν με φθηνό επιτόκιο, αναμένεται να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει σε επενδύσεις», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, επισημαίνει ότι προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα είναι και η εφαρμογή του θεσμού των καλυμμένων ομολόγων αφού θα βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων.

Οι τράπεζες, που βλέπουν τη ζήτηση για δάνεια να περιορίζεται στο ελάχιστο, συστήνουν ψυχραιμία και δηλώνουν πρόθυμες να προχωρήσουν με δανειοδοτήσεις μεγάλων έργων.

«Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις. Οι τράπεζες είναι έτοιμες να δανειοδοτήσουν μέσα στα πλαίσια της Συνθήκης της Βασιλείας ΙΙ για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε στη StocKWatch ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς.

«Ήδη», επεσήμανε από την πλευρά του ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας Αντρέας Παπαδόπουλος, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχουμε εγκρίνει αιτήσεις αρκετών εκατομμυρίων για επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης.

Το πρόβλημα όμως είναι στη ζήτηση, που «είναι χαμηλή και λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της εφαρμογής των αυστηρότερων κριτηρίων αξιολόγησης από τις τράπεζες».

Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα για αναθέρμανση της ζήτησης για επενδύσεις, ο κ. Πήλικος τον τοποθέτησε στο τέλος του έτους νοουμένου ότι θα υπάρξει αισθητή μείωση των επιτοκίων που θα οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε ζήτηση δανείων και τους ιδιώτες σε κατανάλωση.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται αισθητή ανάκαμψη και οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τους επόμενους 6-9 μήνες».

«Κάποια μικρή αναθέρμανση», πρόσθεσε, «αναμένεται στα στεγαστικά δάνεια λόγω της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων».

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |