Thursday, September 10, 2009

Merkel: Στη Magma πουλά η General Motors την Opel

Merkel: Στη Magma πουλά η General Motors την Opel

Στην κοινοπραξία της Magna International και της ρωσικής Sberbank πωλείται το 55% της γερμανικής θυγατρικής μονάδας Opel από τη General Motors, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ. Σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Βερολίνο, η Merkel δήλωσε ότι η πώληση της μονάδας στην καναδέζικη εταιρεία ήταν αυτό που η γερμανική κυβέρνηση επιθυμούσε, ενώ ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την αμερικάνικη κυβέρνηση για το ρόλο της στο «deal». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία σηματοδοτεί μια μεγάλη προεκλογική νίκη της Γερμανίας καγκελάριου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της Opel θα παραμείνει στην GM, ενώ το 10% θα διατεθεί στους εργαζομένους. Η GM ανήκει στην αμερικάνικη κυβέρνηση, ύστερα την κατάρρευση της τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ υποστήριζε την προσφορά της καναδέζικης Magna και υποσχόταν 4,5 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις σε περίπτωση που η GM επιλέξει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Σημειώνεται ότι η Opel απασχολεί περίπου τους μισούς από τους 50.000 εργαζομένους της στην Ευρώπη, σε τέσσερα εργοστάσια που κατασκευάζουν από τα τρίθυρα Corsa έως τα μεγαλύτερα Zafira.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, προκειμένου να καθοριστούν οι δεσμευτικοί όροι των συμβαλλομένων, να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των εργατικών σωματίων και να προσδιοριστεί το πακέτο χρηματοδότησης της γερμανικής κυβέρνησης.

reporter.gr

No comments:

Share |