Monday, February 16, 2009

Επανασχεδιάζεται το διεθνές οικονομικό σύστημα στο G7

Την αντιμετώπιση της ύφεσης έθεσαν ως βασική τους προτεραιότητα οι υπουργοί Οικονομικών στη σύνοδο του Ομίλου G7 στη Ρώμη, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, δεσμευόμενοι να πράξουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ξεπεράσουν την κρίση, χωρίς να πλήξουν το ελεύθερο εμπόριο, και να προχωρήσουν επειγόντως σε μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.


Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ (στα δεξιά), παραδέχθηκε το μέγεθος της κρίσης.
Επίσης, γνωρίζοντας τα όριά τους, υιοθέτησαν πιο συγκαταβατικούς τόνους απέναντι στην Κίνα, μία χώρα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της συνόδου του G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο, όπου πλούσιες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ευελπιστούν να βάλουν «σάρκα και οστά» στις υποσχέσεις να καταστήσουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο.

Ουσιαστικά, η σύνοδος του G7 στη Ρώμη δεν ήταν τίποτε περισσότερο από νέες δεσμεύσεις εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών από τις χώρες μέλη του G7 (HΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς), σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα πακέτα τόνωσης των οικονομιών και οι κρατικές ενισχύσεις σε διάφορους κλάδους.

«Μία από τα ίδια» χαρακτηρίζει και το μέτωπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αφού η λεκτική ήταν αντίστοιχη με αυτή της προηγούμενης συνάντησης του Οκτωβρίου. Το τελικό ανακοινωθέν ανέφερε ότι δεν είναι επιθυμητή η υπερβολική αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος και ότι το G7 θα παρακολουθεί στενά τις αγορές ξένου συναλλάγματος και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Το μόνο που διαφοροποιεί το τελευταίο ανακοινωθέν είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών μετρίασαν κάπως τους τόνους ως προς το κινεζικό γιουάν, με την επισήμανση ότι αναμένουν περαιτέρω ανατίμηση του νομίσματος, ουσιαστικά σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκάλεσε η πρόσφατη επίθεση της Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου, κατηγορώντας το για χειραγώγηση του νομίσματός του.

Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε επίσης να εκληφθεί και ως μία θερμή εκδήλωση της Δύσης απέναντι στο Πεκίνο για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα. «Επικροτούμε τα δημοσιονομικά μέτρα της Κίνας και τη σταθερή δέσμευσή της προς μία πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Ωστόσο, αποφεύχθηκε η αναφορά σε οιοδήποτε άλλο νόμισμα, παρά τις φήμες ότι ίσως διατυπωνόταν δημοσίως κάποια ανησυχία για το γιεν [JPY=X] και τη στερλίνα, στο πρώτο για την άνοδο και στη δεύτερη για την πτώση της. Κορυφαίος επίσης αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το δολάριο θα αναδυθεί σταθερό από την κρίση.

Οικονομία

Ως προς την οικονομία, τα σχόλια των υπουργών Οικονομικών αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο προβληματισμό ως προς αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντίφαση ανάμεσα στη δέσμευση του καπιταλισμού για ελεύθερο εμπόριο και στα μέτρα που ευνοούν τον προστατευτισμό, όπως η αμερικανική ρήτρα «Buy America», στην κρατική βοήθεια προς την αυτοκινητοβιομηχανία σε Γαλλία και Ιταλία και στην εκστρατεία της βρετανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει θέσεις εργασίας για τους Βρετανούς υπηκόους.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, που έκανε και το ντεμπούτο του στη διεθνή σκηνή, παραδέχθηκε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν δυναμικά και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με άλλες χώρες.

Ο Ιταλός ομόλογός του, Τζούλιο Τρεμόντι, απηύθυνε έκκληση για «νέα παγκόσμια οικονομική τάξη», ενώ μαζί με το Γερμανό Πέερ Στάινμπρουκ εξέφρασε την ικανοποίησή του απέναντι στις δηλώσεις Γκάιτνερ, ότι η Ουάσιγκτον θα σεβαστεί τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ .

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε έμφαση στην αναδιάρθρωση των τραπεζών που έχουν πληγεί από την κρίση, γεγονός που το ανήγαγε σε βασικό πρόβλημα των κυβερνήσεων, παραδεχόμενος ότι οι οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών βρίσκονται σε «βαθιά ύφεση», ενώ ο Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ανέφερε ότι ο Οργανισμός πρόκειται να υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρώπη σε επίπεδα χαμηλότερα από τις πρόσφατες προβλέψεις οργανισμών όπως ΔΝΤ και Κομισιόν

Ρωσία

Η Ρωσία αντιτάχθηκε στις προσπάθειες ορισμένων χωρών του G20 να προσθέσουν θέματα, όπως κλιματικές αλλαγές, στην ατζέντα της συνόδου του Απριλίου και ζητά να επικεντρωθούν οι συζητήσεις αποκλειστικά στη χρηματοοικονομική κρίση. Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του ίσως είναι φέτος μικρότερο από το βρετανικό.

Αγορά ενεργητικού από τις κεντρικές τράπεζες

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους δρόμους που θα ακολουθήσουν, όταν τα επιτόκια δεν θα μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω και μία ιδέα ήταν η αγορά ενεργητικού από κεντρικές τράπεζες για την αύξηση της προσφοράς χρήματος. Η ΕΚΤ, όμως, παρέμεινε απρόθυμη να αποκαλύψει τις προθέσεις της, με το διοικητή της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να μην αποκλείει πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα για τη βελτίωση των νομισματικών συνθηκών.

Οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Κριστιάν Νουαγιέ και Αξελ Βέμπερ, ανέφεραν ότι ήδη η τράπεζα λαμβάνει μη συμβατικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, χωρίς ωστόσο να κάνουν νύξη για το εάν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα τής απευθείας αγοράς ενεργητικού.

Ο Μπίνι Σμάγκι, επίσης μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, εξέφρασε την άποψη ότι η αγορά τοξικού ενεργητικού τραπεζών ίσως να μη θεωρείται επαρκής για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, χαρακτηρίζοντας περισσότερο αποτελεσματικό μέτρο την προσωρινή κρατικοποίηση τραπεζών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |