Monday, February 16, 2009

Ρωσία: Η οικονομική «ελίτ» σε συρρίκνωση

Ρωσία: Η οικονομική «ελίτ» σε συρρίκνωση

Στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης βρίσκεται και η οικονομική «ελίτ» της Ρωσίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού περιοδικού Finans, που αναδημοσιεύονται στο Bloomberg, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη χώρα συρρικνώθηκε στους 49 από 101 τον τελευταίο χρόνο εν μέσω αναταράξεων στις αγορές και διολίσθησης της άλλοτε ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας στο χείλος της ύφεσης.

Ο πρόεδρος της Troika Dialog, Ρούμπεν Βαρντάνιαν, ο ιδρυτής της Mirax Group, Σεργκέι Πολόνσκι, και ο μέτοχος της Polymetal, Αλεξάντερ Μαμούτ, είναι μεταξύ των 51 Ρώσων που είδαν την περιουσία τους να συρρικνώνεται, με την αξία της να υποχωρεί κάτω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η συνολική περιουσία των δέκα πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας, σύμφωνα πάντα με το Finans, υποχώρησε τον τελευταίο χρόνο κατά 66% στα 75,9 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού των Ουραλίων έχει υποχωρήσει 51% από το Φεβρουάριο του 2008 στα 44,39 δολ. το βαρέλι σήμερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Micex εμφανίζει απώλειες 57%, ενώ το ρούβλι έχει υποχωρήσει 29% έναντι του δολαρίου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |