Monday, February 16, 2009

Κεραυνός: Ευχολόγια τα μέτρα κυβέρνησης

Κεραυνός: Ευχολόγια τα μέτρα κυβέρνησης


Ευχολόγια χαρακτηρίζει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκης Κεραυνός, εκτιμώντας ότι αρκετά από αυτά θα χρειαστούν πολύ καιρό να υλοποιηθούν. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Κεραυνός αφήνει αιχμές για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη λήψη των πρόσθετων μέτρων και εκτιμά ότι κάποια από τα μεγάλα έργα, όπως αυτά για μαρίνες και για γκολφ, θα μείνουν στα χαρτιά, λόγω της μείωσης στη ζήτηση επαύλεων, που δημιουργεί η διεθνής κρίση. Εκφράζει παράλληλα τη λύπη του, γιατί ενώ επί υπουργίας του μπήκαν οι βάσεις για αναστροφή του ελλειμματικού δημοσιονομικού ισοζυγίου, σήμερα η Κύπρος οδεύει πίσω στην περίοδο των συνεχών ελλειμμάτων.

Στη συνέντευξη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν τραπεζίτης, μιλά επίσης για την ταχύρυθμη πιστωτική επέκταση που παρατηρήθηκε στην Κύπρο το 2008 και τονίζει πως η κατάσταση που παρατηρείται σήμερα στο θέμα της τραπεζικής ρευστότητας θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί, στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Σημειώνει πως πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για να επέλθει ομαλότητα στην αγορά χρήματος, λέγοντας ότι τα μόνα μέτρα που λήφθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση είναι από τις ίδιες τις τράπεζες. Εκφράζοντας αμφιβολίες για την πρακτική εφαρμογή κάποιων σχετικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, φέρνει ως παράδειγμα το δάνειο €300 εκ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα χρειαστεί ένας χρόνος, λέει, για να δοθούν αυτά τα χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο CEO της Ελληνικής υπεραμύνεται της σχετικά συντηρητικής δανειοδοτικής πολιτικής που ακολούθησε η Τράπεζα το 2008, λόγω της οποίας έχασε μερίδιο 1% περίπου στη δανειστική αγορά. Τονίζει πως σωστά προβλέφθηκε η κρίση στην αγορά, ιδίως σε αυτή των ξένων αγοραστών ακινήτων, και επομένως ορθά περιορίστηκαν τα δάνεια σε Άγγλους στο 5% του δανειστικού χαρτοφυλακίου της Ελληνικής, έναντι 40% που έχουν άλλες τράπεζες.

Ο κ. Κεραυνός μιλά επίσης για τα αποτελέσματα της Ελληνικής για το 2008, που θα παρουσιάσουν επιδείνωση σε σύγκριση με το 2007. Το πρώτο 9μηνο η Τράπεζα είχε κέρδη €66 εκ. και για ολόκληρο το έτος αναμένει κέρδη γύρω στα €60 εκ. Το 2007 τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας είχαν φθάσει το €153 εκ.

Ο κ. Κεραυνός συνδέει την επιδείνωση των αποτελεσμάτων με τη σύνδεση των δανειστικών επιτοκίων των κυπριακών τραπεζών, με αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μειώθηκαν απότομα το τελευταίο τρίμηνο, αλλά με τον έντονο ανταγωνισμό στα καταθετικά επιτόκια. Με βάση τα νέα δεδομένα, σημειώνει, οι προϋπολογισμοί της τράπεζας για το 2009 «δεν θα πετούν στα σύννεφα».

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Κεραυνός προσγειώνει τις προσδοκίες για τις ελληνικές εργασίες του Ομίλου. Η κατάσταση έχει νοικοκυρευτεί, λέει, αλλά «δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση αμέσως». Στην Ελλάδα, η Ελληνική παρουσίασε ζημιές €11,3 εκ. και συνεχίζει να καταγράφει ζημιές παρά τις προσπάθειες που έγιναν για αναδόμηση των εργασιών της.

Αντίθετα, η Ελληνική ποντάρει στη Ρωσική αγορά, όπου ενίσχυσε την παρουσία της τον τελευταίο χρόνο. Τις επόμενες μέρες, αναφέρει, αναμένεται πως οι ρωσικές εποπτικές αρχές θα δώσουν την έγκριση τους για λειτουργία της Τράπεζας στη Ρωσία.

Ο CEO της Ελληνικής, που εδώ και ένα περίπου χρόνο προειδοποιεί μέσω αναλύσεων της για την πορεία του κλάδο ακινήτων, μιλά για την υποχώρηση τιμών που παρατηρείται και εκτιμά ότι οι τιμές θα επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |