Monday, February 16, 2009

Ευρώπη - ΗΠΑ: Δεσμεύσεις για το τέλος των μπόνους

Ευρώπη - ΗΠΑ: Δεσμεύσεις για το τέλος των μπόνους

Η πρακτική των «γενναιόδωρων» μπόνους, που επί χρόνια κυριαρχούσε στον χρηματοοικονομικό τομέα, πρέπει να φτάσει στο τέλος της, διαμηνύουν οι πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο, εξετάζοντας αυστηρούς όρους για τις τράπεζες που λαμβάνουν κρατική χείρα βοηθείας.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχει δεσμευθεί να βάλει τέλος στην «κουλτούρα των μπόνους», προτείνοντας μάλιστα ένα σύστημα βάσει του οποίου τα στελέχη θα καλούνται ακόμη και να επιστρέφουν μπόνους, που έχουν ήδη εισπράξει, εάν αποδειχθεί ότι έλαβαν εσφαλμένες αποφάσεις.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ανακοινώσει ότι όσες τράπεζες θέλουν να λάβουν κρατικά δάνεια δεν θα πρέπει να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα μπόνους στα διευθυντικά στελέχη τους.

Δριμεία κριτική κατά της «κουλτούρας των μπόνους» εξαπέλυσε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ. «Είναι αδιανόητο, τράπεζες που προστρέχουν στο κράτος για βοήθεια, να μοιράζουν την ίδια ώρα τεράστια μπόνους στα στελέχη τους» υπογράμμισε η κα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Der Spiegel».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πάντως η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να θέσει αυστηρά πλαφόν στις απολαβές στελεχών τραπεζών, που συμμετέχουν στο κρατικό σχέδιο στήριξης, έχει διχάσει. Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως εάν περιοριστούν δραστικά οι απολαβές, τα πλέον αξιόλογα στελέχη θα εγκαταλείψουν το χρηματοοικονομικό κλάδο, γεγονός που θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για σταθεροποίησή του.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |