Monday, February 16, 2009

Κωστόπουλος: Αυξάνονται οι επισφάλειες

Κωστόπουλος: Αυξάνονται οι επισφάλειες


Δεν αποκλείεται η Αlpha Βank να εμφανίσει ζημιές το τέταρτο τρίμηνο του 2008, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος.

Η επάρκεια των προβλέψεων και των κεφαλαίων καθίσταται το κύριο μέτρο υγείας μιας τράπεζας υπό τις παρούσες συνθήκες», τονίζει ο πρόεδρος της Αlpha Βank. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων για το 2008 ώστε να ξεκινήσει «καθαρό», όπως λέει, το 2009.

Θεωρεί «φρόνιμο» σε μια χρονιά υψηλής κερδοφορίας όπως το 2008 να αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις για όλο το έτος. Προβλέπει δε ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει ουσιαστική επιδείνωση των προβληματικών δανείων, είτε αυτά αφορούν επιχειρήσεις είτε ιδιώτες, και ελπίζει πως και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των υψηλών προβλέψεων για το καλό του συστήματος.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των €28 δισ., θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κρίνει άκαιρη τη συζήτηση για τη δημιουργία Βad Βank, διότι, όπως τονίζει, οι τράπεζες τώρα ξεκινούν να αντλούν κεφάλαια από τα €28 δισ. και να τα διοχετεύουν στην οικονομία. Εκτιμά δε ότι οι θετικές επιδράσεις του πακέτου θα φανούν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Θεωρεί πάντως τις κρατικοποιήσεις πιο ρεαλιστική λύση από την ίδρυση Βad Βank για την αντιμετώπιση της κρίσης και τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν ακριβά την κρατική ενίσχυση.

Χαρακτηρίζει ιστορικό σφάλμα το ενδεχόμενο απόσυρσης των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια, καθώς πιστεύει ότι οι χώρες της περιοχής αποτελούν ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών. Τονίζει δε ότι, όταν υποχωρήσει το κλίμα πανικού που επικρατεί στην παρούσα συγκυρία στην περιοχή και η κατάσταση ομαλοποιηθεί, κερδισμένοι θα βγουν εκείνοι που τόλμησαν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν. Όσον αφορά την έξοδο από την κρίση, εκτιμά ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να αρχίσει να κινείται η αμερικανική οικονομία, από την οποία πιστεύει ότι θα προέλθει η ανάκαμψη. Για την ελληνική οικονομία επισημαίνει τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης και αναφέρει ως παράδειγμα την πτώση του πληθωρισμού η οποίαν όπως σημειώνει, επανατοποθετεί τη βάση για αυξήσεις σε μισθούς και υπηρεσίες.

Η Alpha Bank σημείωσε μείωση 3,6% στα κέρδη του εννιαμήνου 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |