Monday, February 16, 2009

CBI: Η χειρότερη ύφεση μετά το 1980 στη Βρετανία

CBI: Η χειρότερη ύφεση μετά το 1980 στη Βρετανία


Με διπλάσιο ρυθμό αναμένεται να συρρικνωθεί η βρετανική οικονομία το τρέχον έτος, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς η έλλειψη πιστώσεων παρασύρει ακόμη βαθύτερα την οικονομία που διανύει τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI).

Στο 3,3% θα ανέλθει ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας, έναντι των προβλέψεων Νοεμβρίου για 1,7%, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού φορέα της Βρετανίας, ο οποίος προβλέπει επίσης ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους, η οικονομία θα έχει σημειώσει συρρίκνωση για έξι συνεχή τρίμηνα.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας αναμένει συρρίκνωση κατά 4,5% σε σχέση με την αρχή της ύφεσης και σταθεροποίηση της παραγωγής στο 2010.

Ο καθαρός δανεισμός της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διογκωθεί στα 148,7 δισ. λίρες την επόμενη χρήση -σε ποσοστό 10,6% του ΑΕΠ ενώ αναμένεται να ανέλθει στο 11,8% του ΑΕΠ την επόμενη χρήση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της CBI. Με ανακοίνωσή του το Νοέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ προέβλεπε ότι ο δανεισμός το έτος που λήγει το Μάρτιο 2010 θα ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2010, οι άνεργοι στη Βρετανία αναμένεται να ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια, από 1,97 εκατομμύρια στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της CBI. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο.

Η ύφεση θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τη μακροχρόνια προοπτική ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση της Oxford Economics που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |