Monday, February 16, 2009

TτΕ: Στο 0,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009

TτΕ: Στο 0,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009


Η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι υψηλότερη της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 0,2% φέτος, αλλά χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 1,1%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,5% φέτος, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση από το 3,1% το 2008, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ, που πέρυσι επιβραδύνθηκε στο 3%, το 2009 θα διαμορφωθεί γύρω στο 0,5%», αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, σε σχετική ανακοίνωση.


Γ. Προβόπουλος: Δεν υπάρχουν περιθώρια για παραδοσιακού τύπου δημοσιονομική ώθηση
Η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι υψηλότερη της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 0,2% φέτος, αλλά χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 1,1%.

Η τράπεζα εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός το 2009 θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2009 έναντι 4,2% πέρυσι.

Καθώς η παγκόσμια κρίση επηρεάζει την ελληνική οικονομία, χρειάζεται ένα μείγμα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα για να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος, υπογραμμίζει η ΤτΕ.

«Η πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική είναι αναγκαία, όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του αναθεωρημένου και ευέλικτου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και για να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

«Άμεσος περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω μείωσή του κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να μηδενιστεί το 2012. Η μείωση αυτή είναι εφικτή, εάν συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και κυρίως εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και αύξησης της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2009 λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επηρεάζει την ιδιωτική κατανάλωση, της οποίας ο ρυθμός ανόδου το 2009 θα εμφανίσει περαιτέρω σημαντική επιβράδυνση, τις επενδύσεις σε κατοικίες, που το 2009 θα συνεχίσουν να μειώνονται και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, που το 2009 θα μείνουν σχεδόν στάσιμες».

Ακολουθούν σχόλια του κ. Προβόπουλου από την παρουσίαση της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική.

Οικονομικές προοπτικές

«Για το 2009 οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας διαγράφονται ζοφερές. Ο χρόνος έναρξης και η σταθερότητα της ανάκαμψης θα εξαρτηθούν από το ρυθμό με τον οποίο θα εξομαλύνονται οι ροές χρήματος και κεφαλαίων, θα αποκαθίσταται η λειτουργικότητα του πιστωτικού τομέα και θα ανακτάται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η παγκόσμια οικονομία διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του 1930 και η έξοδος από αυτή δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη».

Νέος παγκόσμιος κανονισμός

«Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλει συντονισμένα η διεθνής κοινότητα για την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι προσπάθειες αποβλέπουν στην τιθάσευση της μυωπικής συμπεριφοράς των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επενδυτών, την ελάττωση της υπερ-κυκλικότητας του πιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της διαφάνειας».

Ελλείμματα

«Από τις πιο δύσκολες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

Πληθωρισμός

«Για το 2009 αναμένεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι τα μέσα του έτους, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθεί και πάλι. Η κύμανση αυτή στη διάρκεια του έτους θα οφείλεται στην κατά μήνα διαφορά των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008».

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |