Monday, February 16, 2009

XAK: Αναμένει κατάργηση φορολογίας

XAK: Αναμένει κατάργηση φορολογίας


Την κατάργηση της επί των συναλλαγών φορολογίας ύψους 0,15% αναμένουν σύντομα από το κράτος η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του ΧΑΚ, Γιώργος Kουφάρης και Νώντας Μεταξάς, αντιστοίχως.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ενημερώνοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον ετήσιο προϋπολογισμό και για τον προγραμματισμό του ΧΑΚ, λαμβανομένης υπ' όψιν και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι κύριοι Kουφάρης και Μεταξάς ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι προσδοκούν στην εισαγωγή στο ΧΑΚ μεγάλων έργων, όπως τα γήπεδα γκολφ, οι μαρίνες αλλά και η εταιρεία διαχείρισης του φυσικού αερίου, έργα τα οποία, όπως είπαν, θα δώσουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και, συνεπώς, αυξημένα έσοδα τόσο για το Χρηματιστήριο όσο και για το κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ για το 2009 προβλέπει έσοδα από ιδίους πόρους €7.715.701, μειωμένα κατά 37% περίπου σε σύγκριση με τα έσοδα €10.633.383 του 2008, ενώ οι συνολικές δαπάνες για το 2009 υπολογίζονται στα €9.136.287 σε σχέση με €10.473.163 κατά το 2008.

Όπως είπε ο κ. Κουφάρης, απαντώντας και σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, η μείωση στις δαπάνες οφείλεται κυρίως στο ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου τους κτιρίου στο οποίο ήδη έχουν μεταστεγασθεί, με αποτέλεσμα τόσο οι αναπτυξιακές όσο και οι τακτικές δαπάνες, όπως τα ενοίκια, να είναι μειωμένα κατά το 2009.

Σχετικά με τη σημαντική μείωση των εσόδων του Χρηματιστηρίου, ο κ. Κουφάρης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η παγκόσμια κρίση είναι χρηματοπιστωτική και οικονομική και όχι χρηματιστηριακή, όμως δεν έμεινε ανεπηρέαστο το ΧΑΚ και, λόγω περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΧΑΚ, προέκυψε σημαντική μείωση στα έσοδα.

Οι εκτιμήσεις τους, πρόσθεσε ο κ. Σκουφάρης, δείχνουν το μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να πέφτει από τα €11 εκ., περίπου, στα €6 εκ.

Χρειάζεται, τόνισε ο κ. Κουφάρης η συνεργασία όλων των παραγόντων που μπορούν να βοηθήσουν, προκειμένου να ανέβει η ψυχολογία των επενδυτών, όμως, δυστυχώς, παρατηρούνται συχνά δηλώσεις και δημοσιεύματα στην Κύπρο, που επηρεάζουν δυσμενώς τη χρηματιστηριακή αγορά.

Κατά το 2009, είπε ο κ. Κουφάρης, σχεδιάζεται μια νέα αγορά στο ΧΑΚ που θα απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση από τη Νομική Υπηρεσία της σχετικής με τα αμοιβαία κεφάλαια νομοθεσίας.

Σημαντική αναβάθμιση της κυπριακής αγοράς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ, αναμένεται επίσης από την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν προσφάτως στη Μόσχα και την εισαγωγή σχετικών πιστοποιητικών στη χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου, ενώ παράλληλα θα εισαχθούν και τα παράγωγα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θα επιδιώξουν επαναδιαπραγμάτευση της κοινής πλατφόρμας με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι κύριοι Κουφάρης και Μεταξάς έκαναν αναφορές και στις πολλές δεσμεύσεις κονδυλίων του προϋπολογισμού του ΧΑΚ από το Υπουργείο Οικονομικών, για τις οποίες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Ανώτερος Λειτουργός αρμόδιος για τους προϋπολογισμούς, Σταύρος Μιχαήλ, δήλωσε ότι οι σημειώσεις στα συγκεκριμένα κεφάλαια από το Υπουργείο γίνονται, έτσι ώστε να λαμβάνονται περαιτέρω πληροφορίες και ενημέρωση και δεν υπάρχει πρόβλημα για την αποδέσμευσή τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που προβλέπονται.

Η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε όπως της δοθούν γραπτώς συγκεκριμένα στοιχεία από το ΧΑΚ, τα οποία, αφού μελετήσει, θα τα λάβει υπ' όψιν της μαζί με τα όσα τέθηκαν υπ' όψιν της σήμερα, για να συντάξει την έκθεσή της επί του προϋπολογισμού του Χρηματιστηρίου και να τον παραπέμψει στην Ολομέλεια για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |