Sunday, February 15, 2009

Κακή αρχή, δύσκολη συνέχεια

Κακή αρχή, δύσκολη συνέχεια



Όχι με το δεξί, αλλά με μπαράζ αρνητικών στοιχείων μπήκε το νέο έτος και για τη χώρα μας, επαληθεύοντας και ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην κυπριακή οικονομία.
Με το καλημέρα του 2009, η κρίση έχει δείξει τα δόντια της στην κατασκευαστική βιομηχανία, την τουριστική, αλλά και σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι επιβραδύνοντας αυξάνουν τον αριθμό των ανέργων και ασκούν συνεχώς πιέσεις στα κρατικά έσοδα, αφήνοντας έτσι και την Κυβέρνηση με λιγότερα "πολεμοφόδια", την ώρα που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα δύσκολα έπονται!

Περισσότεροι άνεργοι



Τη μεγαλύτερη ανησυχία από τις πολλές "κακές" ειδήσεις που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία τις τελευταίες μέρες, προκαλεί η αυξητική τάση της ανεργίας, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην κρίση και στις συνέπειές της στις κατασκευές. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου 2009, έφτασε τα 15.786 πρόσωπα σε σχέση με 14.169 πρόσωπα το Δεκέμβριο 2008, σημειώνοντας αύξηση 1.617 προσώπων (+11,4%). Η αύξηση σημειώθηκε κυρίως στους τομείς των κατασκευών, του εμπορίου, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός ανέργων που ανακοινώθηκε και σε σύγκριση με τον Ιανουαρίου πέρσι. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008 σημειώθηκε φέτος τον Ιανουάριο αύξηση 2.215 προσώπων (+16.3%), που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 805 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 418 ανέργων), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 374 ανέργων), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όπου σημειώθηκε αύξηση 461 ανέργων.

Λιγότεροι τουρίστες



Ανησυχητικά ήταν τα μηνύματα από τη Στατιστική Υπηρεσία και σε σχέση με την πορεία του τουρισμού, αφού συνεχίστηκε και τον πρώτο μήνα του 2009 η κάμψη στον τουριστικό ρεύμα προς το νησί. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, και παρά το γεγονός ότι για ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού εφαρμόζεται αυτήν την περίοδο ειδικό σχέδιο δράσης ύψους 4,4 εκ. ευρώ, οι αφίξεις τουριστών περιορίστηκαν στις 47.066 σε σύγκριση με 50.658 τον Ιανουαρίου του 2008, καταγράφοντας μείωση σε ποσοστό 7,1% και τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων εννέα χρόνων. Αισθητή ήταν η μείωση τον Ιανουάριο των αφίξεων από τη βρετανική αγορά που βρίσκεται σε ύφεση και η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά για την κυπριακό τουρισμό. Πιο αναλυτικά, η μείωση από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε ποσοστό 8,5% τον Ιανουαρίου και οι αφίξεις τουριστών στις 19.809 σε σύγκριση με 21.641 τον Ιανουάριο του 2008.


Αντίθετα, για άλλον ένα μήνα οι αφίξεις από τη Ρωσία κατέγραψαν σημαντική αύξηση σε ποσοστό 42,9%, αφού ανήλθαν σε 2.793 σε σύγκριση με 1.955 τον Ιανουάριο του 2008.

Κάτω οι κατασκευές



Αρνητικά στοιχεία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και από το Κτηματολόγιο, τα οποία επιβεβαιώνουν τη μειωμένη δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών. Μείωση που αντικατοπτρίζεται και στις εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και κατ' επέκταση στα έσοδα του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον πρώτο μήνα του χρόνου κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο 1163 πωλητήρια έγγραφα για την αγορά των ακινήτων/ κατασκευών σε σχέση με πέρσι τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2009 κατατέθηκαν στο Τμήμα Κτηματολογίου 452 πωλητήρια έγγραφα σε σύγκριση με 1615 τον Ιανουάριο του 2008 (-72%). Πάντως, παρά το γεγονός ότι η μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο ήταν αναμενόμενη λόγω της σημαντικής ανόδου των τελευταίων χρόνων, αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβράδυνση, εξαιτίας της κρίσης, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Κρίση στην κατανάλωση



Από τα κτυπήματα της διεθνούς κρίσης δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η ιδιωτική κατανάλωση, στην οποία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα. Τα σημάδια κρίσης στην κατανάλωση καταδεικνύουν, τόσο οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους τον Ιανουάριο, όσο και οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων τον ίδιο μήνα.
Σύμφωνα με τη Στατιστική, τον Ιανουάριο του 2009, οι συνολικές εγγραφές οχημάτων μειώθηκαν κατά 21,4% και έφθασαν τις 4.456, σε σύγκριση με 5.672 τον Ιανουάριο του 2008, με τις εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν να καταγράφουν μείωση σε ποσοστό 25,9% (έφθασαν τις 3.342 τον Ιανουάριο του 2009, σε σύγκριση με 4.512 τον Ιανουάριο του 2008).


Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, η επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης μείωσε και τις εισπράξεις από έμμεσους φόρους από τον πρώτο μήνα του έτους. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από έμμεσους φόρους (του Τελωνείου και της Υπηρεσίας ΦΠΑ) τον Ιανουάριο του 2009, ανήλθαν σε 153,8 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 161 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, καταγράφοντας μείωση 4,5%. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, τον κατ'εξοχήν φόρο κατανάλωσης, περιορίστηκαν τον Ιανουάριο στα 122,5 εκ. ευρώ σε σχέση με 127,8 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2008, καταγράφοντας μείωση 4,17%.

Πιο δύσκολες μέρες


Παρά το μπαράζ αρνητικών στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η επιβράδυνση που μέχρι στιγμής καταγράφεται στην οικονομική δραστηριότητα ήταν αναμενόμενη και κάνει λόγο για ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης πέραν του 2% για το πρώτο τρίμηνο.


Την ίδια ώρα, όμως, προειδοποιεί πως η επιβράδυνση θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, με ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και μέσα στο 2010. Επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τις τελευταίες μέρες πως, παρά τα αρνητικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχει μια δυναμική ακόμη στην οικονομία, η οποία μεταφέρεται από τους τελευταίους μήνες του 2008. Ωστόσο, παραδέχεται πως "ξεκάθαρα έχει ξεκινήσει μια επιβράδυνση, η οποία θα ενταθεί στο δεύτερο μέσο του 2009 και, ίσως, συνεχιστεί και στο 2010".
Πάντως, η Κυβέρνηση διευκρινίζει πως οι πιέσεις στα έσοδά της λόγω της επιβράδυνσης που σημειώνεται έχει ληφθεί υπόψη στους προϋπολογισμούς και την ίδια ώρα προσανατολίζεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής και σε άλλες δράσεις, με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις τρύπες που αναμένεται να ανοίξουν εξαιτίας της κρίσης. Είτε λόγω μειωμένων εσόδων, είτε λόγω αυξημένων δαπανών για στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

POLITIS

No comments:

Share |