Sunday, February 15, 2009

600 δις δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες από το ΔΝΤ

600 δις δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες από το ΔΝΤ

Ουάσινγκτον: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι διεθνείς οργανισμοί σχεδιάζουν να διοχετεύσουν έκτακτη οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους περίπου 600 δισ. δολ. στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διάρκεια του 2009, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 180% επί του συνόλου των ανεξόφλητων δανείων και των επενδύσεων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και ομάδα τεσσάρων περιεφερειακών τραπεζών, αναφέρει η εφημερίδα Nikkei στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει περίπου 150 δισ. δολ. προς διάθεση, ωστόσο οι αναμενόμενες συμφωνίες με την Τουρκία και άλλες χώρες αναμένεται να περιορίσουν δραματικά τα κεφάλαια του, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο έχει ζητήσει από την Ιαπωνία και από άλλα πλούσια έθνη να δώσουν ενδιάμεσα δάνεια (bridge loans), ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο άντλησης νέων κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολόγων, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Από το συνολικό ποσό, το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει τα 500 δισ. δολ. ή το 80% περίπου. Η Ουκρανία, η Ουγγαρία, η Λετονία και άλλες πέντε χώρες έχουν ήδη εγκριθεί για να λάβουν συνολικά 50 δισ. δολ. σε δάνεια έκτακτης ανάγκης. Αυτό υπερβαίνει ήδη τα 21 δισ. δολ. σε τακτική ενίσχυση του ταμείου που εκταμιεύθηκαν το 2008, ενώ τα αιτήματα για ενίσχυση αναμένεται να συνεχιστούν, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επίσης σχεδιάζει να ενισχύσει το δανειακό της πρόγραμμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες στα 35 δισ. δολ. τριπλασιάζοντας το σε σχέση με το 2008.

FILELEFTHEROS

No comments:

Share |