Tuesday, January 13, 2009

Ξεπεράστε τον Buffett

Ξεπεράστε τον Buffett

Ο Warren Buffett δε χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος είναι ένας ζωντανός θρύλος για τους επενδυτές. Με 62 δισ. δολάρια διαθέσιμα, επενδύει σε large-cap μετοχές και βλέπει το κεφάλαιό του να αυξάνεται συνεχώς. Ποιος απλός επενδυτής όμως έχει τόσα να επενδύσει; «Αν δούλευα με μικρά ποσά, θα εργαζόμουν τελείως διαφορετικά. Έχει διαφορά το αν επενδύεις 10.000 δολάρια ή 100 δισ. δολάρια. Μπορείς να έχεις πολύ υψηλές αποδόσεις με πολύ μικρά ποσά. Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας, δεν είναι όμως κι ακατόρθωτο», δήλωσε ο Buffett σε συνάντηση με μετόχους της Berkshire Hathaway το 2007.

Πού θα στρεφόταν λοιπόν ο θρύλος της οικονομίας; Μάλλον προς τις small-cap μετοχές, υποστηρίζουν μερικοί αναλυτές. Αλλωστε, όπως αποδεικνύουν τα οικονομικά στοιχεία, οι μετοχές αυτές υπεραποδίδουν των large-cap, ειδικά την τελευταία 30ετία: Από το 1926 έως το 2006 η ετήσια απόδοση των small caps ήταν 12,7% ενώ των large caps 10,4% ενώ από το 1976 έως το 2006 τα ποσοστά ήταν 17,5% και 12,8%, αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Epiq Systems, μια μικρή εταιρία που τα τελευταία τρία χρόνια έχει διπλασιάσει τα έσοδά της. Κι όμως, ούτε τρεις αναλυτές της Wall Street δεν παρακολουθούν τη μετοχή αυτή.

Γιατί λοιπόν η Wall Street φαίνεται να αγνοεί τόσο καλές ευκαιρίες; Για τον ίδιο λόγο που τις αγνοεί και ο Buffett, λένε οι αναλυτές. Όταν έχεις πολλά χρήματα, ακόμα και οι πιο καλά αποδίδουσες μικρές εταιρίες δε σου προσφέρουν πολλά. Αν, για παράδειγμα, η Berkshire είχε αγοράσει την Epiq Systems, η οποία τώρα αποτιμάται 588 εκατ. δολάρια, όταν άξιζε 294 εκατ. δολάρια, αυτός ο εντυπωσιακός διπλασιασμός της αξίας της θα προσέφερε στο μετοχικό κεφάλαιο της Berkshire αύξηση 0,4% .

Εν συντομία, αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι από τον Buffett, κι εφόσον δε διαθέτετε το κεφάλαιό του, συμβουλεύουν οι αναλυτές, θα πρέπει να επενδύσετε στην «αφρόκρεμα» των small-cap, σε μετοχές που προσφέρουν καλές προοπτικές ανάπτυξης, αφοσιωμένο management, ισχυρό ισολογισμό και βέβαια χαμηλή τιμή μετοχής. Το είπε και ο ίδιος: Δεν το κάνει ο καθένας, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |