Tuesday, January 13, 2009

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από τη βρετανική οικονομία

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από τη βρετανική οικονομία


Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών συρρικνώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο η βρετανική οικονομία, ενώ οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1978, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν σήμερα.Το βρετανικο εμπορικό επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι 6.000 εταιρείες εμφάνισαν τα χειρότερα αποτελέσματα από το 1989. Ο μέσος όρος των πωλήσεων κατοικιών υποχώρησε ενώ οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με το Royal Institution of Chartered Surveyors και το British Retail Consortium.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η ύφεση είναι χειρότερη από την αντίστοιχη του 1990 και προσθέτουν ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της χώρας «ξεμένει» σταδιακά από μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των πωλήσεων κατοικιών ανά μεσίτη υποχώρησαν στις 10,1 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον, από 10,6 το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για τον χειρότερο Δεκέμβρη των τελευταίων 14 ετών, ιδιαίτερα για τους κλάδους ρουχισμού και επίπλου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |