Tuesday, January 13, 2009

Τουριστικό SOS

Τουριστικό SOS


Σε μια από τις δυσκολότερες της φάσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στον Κόλπο, μπαίνει η τουριστική βιομηχανία καθώς, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, οι κρατήσεις για την νέα τουριστική περίοδο είναι μειωμένες κατά 25%. Μετά από την πρώτη επίσημη σύσκεψη της επιτροπής κρίσεως στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, υπό την προεδρία του προέδρου του, Πάνου Εγγλέζου, τουριστικοί παράγοντες εξέπεμψαν εκ νέου σήμα κινδύνου για την πορεία του τουρισμού, ζητώντας για μία ακόμη φορά μέτρα στήριξης από το κράτος.

«Η μείωση των κρατήσεων από τη Βρετανία, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εταίρο της Κύπρου στον τουρισμό, μέχρι το τέλος του Οκτώβρη ήταν της τάξης του 15% ενώ σήμερα ανήλθε στο 25%», υπέδειξε ο πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βίκτωρ Μαντοβάνης.

Ο κ. Μαντοβάνης επεσήμανε ότι εάν ληφθούν έστω και σήμερα μέτρα ανάκλησης αυτής της κατάστασης ίσως διαφοροποιηθεί η κακή εικόνα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, επανέλαβε, η κατάσταση όπως εξελίσσεται θα είναι τραγική.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Τουριστικών Πρακτόρων, Θάσος Κατσουρίδης, φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι οι τουριστικοί πράκτορες «κρατούν θέσεις στα αεροπλάνα ώστε σε περίπτωση που αποδώσουν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και αναστραφεί το κλίμα να υπάρχουν διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις».

Την ίδια ζοφερή εικόνα περιέγραψε και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει ο χρόνος που θα εφαρμοστούν τα μέτρα από μέρους της κυβέρνησης.

«Κάθε μέρα που περνά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.

«Οι ίδιες οι χώρες που τροφοδοτούν την Κύπρο με τουρισμό περνούν δύσκολες ώρες γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα η κυβέρνηση να εφαρμόσει πακέτο τουριστικής στήριξης της βιομηχανίας για συγκράτηση όσον το δυνατόν του μεριδίου αγοράς από την πίτα του τουρισμού, όπως έπραξαν και οι ανταγωνιστικές μας χώρες», υπέδειξε ο γραμματέας του ΠΑΣΥΞΕ.

Από δικής του πλευράς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, Άκης Βαβλίτης, μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος επεσήμανε με τη σειρά του την καθοριστική σημασία που έχει η χρονική στιγμή που θα ληφθούν τα μέτρα.

«Η βοήθεια που θα έχει η ξενοδοχειακή βιομηχανία από τα μέτρα της κυβέρνησης θα μετακυλιστεί προς τους διοργανωτές ταξιδιών και κατ’ επέκταση στους τουρίστες», επεσήμανε ο κ. Βαβλίτης.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Πάνος Εγγλέζος, παραδεχόμενος για πρώτη φορά ότι οι κρατήσεις τουριστών είναι μειωμένες συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία, όπως είπε, ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τον τουρισμό για το 2009, απαρίθμησε μια σειρά μέτρων τα οποία θα προωθήσει ο ΚΟΤ στο αρμόδιο υπουργείο προς υλοποίηση, ορισμένα εκ των οποίων είναι πάγια αιτήματα του Οργανισμού.

Τα μέτρα σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο είναι:

• Η μείωση στο κόστος των ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε με τη σειρά τους να μειώσουν τα πακέτα τους προς ικανοποίηση των αιτημάτων των τουριστικών πρακτόρων.
• Μείωση του ΦΠΑ που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι.
• Η αφαίρεση του φόρου διανυκτέρευσης από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.
• Η διαφοροποίηση της ταρίφας που καταβάλουν οι ξενοδόχοι στο Ηλεκτρικό ρεύμα.
• Παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας για επιμήκυνση των χρεών των ξενοδόχων προς τις τράπεζες και η μείωση των επιτοκίων.
• Η κατάργηση των φόρων αεροδρομίων.

Λέγοντας αυτά ο κ. Εγγλέζος επεσήμανε τη σημασία που έχει η μείωση του τουριστικού πακέτου, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν και άλλα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως η χαλάρωση των πολεοδομικών ζωνών.

«Κρίνεται απαραίτητο τα ξενοδοχεία να μειώσουν τα πακέτα τους με τη συμβολή της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Εγγλέζος, επαναλαμβάνοντας ότι «θα προωθηθούν στο αρμόδιο υπουργείο προς υλοποίηση το συντομότερο δυνατόν».

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εσωτερικών καθώς και οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ ΑCTA και της Ένωσης Δήμων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |