Tuesday, January 13, 2009

Ρωσία: ''Η Ουκρανία εμποδίζει τη ροή του αερίου''

Ρωσία: ''Η Ουκρανία εμποδίζει τη ροή του αερίου''

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κρίση με το ρωσικό φυσικό αέριο. Παρά το γεγονός ότι το πρωί η Gazprom έδωσε εντολή για να ανοίξουν οι στρόφιγγες για την τροφοδοσία της της Γηραιάς Ηπείρου με αέριο, το μεσημέρι η CEO της εταιρείας, Alexander Medvedev δήλωσε ότι η Ουκρανία εμποδίσει τη ροή του αερίου προς την Ευρώπη.Η Gazprom έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κινήσεις της Ουκρανίας. «Η πόρτα είναι και πάλι κλειστή», δήλωσε ο Medvedev και πρόσθεσε: «Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα. Κάνουμε ότι μπορούμε για την επανάληψη της τροφοδοσίας».

«Φαίνεται ότι (οι Ουκρανοί) χορεύουν στη μουσική που ενορχηστρώνεται όχι στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας», σημείωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις κινήσεις της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει δικαιολογία στην παρεμπόδιση της επανάληψης της πλήρους ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», σχολιάζει άλλη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η πληροφορία που έχουμε από τους παρατηρητές μας είναι πολύ μικρή ή και μηδενική ποσότητα φυσικού αερίου διέρχεται αυτήν τη στιγμή. Η κατάσταση είναι προφανώς πολύ σοβαρή και πρέπει να βελτιωθεί γρήγορα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι η Gazprom έδωσε το πρωί την εντολή για επανάληψη της τροφοδοσίας μετά και την εγκατάσταση παρατηρητών της ΕΕ επί ρωσικού και ουκρανικού εδάφους, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη χθες. Η εντολή της Gazprom αφορούσε την επανάληψη της αποστολής 76 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου προς την Τουρκία, τις χώρες των Βαλκανίων και τη Μολδαβία.



Τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή - Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά μη τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Η επικοινωνία τους κράτησε περίπου 15 λεπτά και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ρώσου πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Πούτιν θα κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να δοθεί- και στη βάση όσων συμφωνήθηκαν χθες στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οριστική λύση στο θέμα και να εξασφαλιστεί η προμήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, βεβαίως και της χώρας μας, με φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας έγινε επίσης ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας που εξελίσσεται ομαλά στα ενεργειακά, οικονομικά, τουριστικά, αμυντικά θέματα και γενικότερα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

REPORTER.GR

No comments:

Share |