Tuesday, January 13, 2009

Οι Financial Times γράφουν ότι το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από την Ελλάδα

Οι Financial Times γράφουν ότι το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από την Ελλάδα

«Φοβού τους Ελληνες και δώρα φέροντες» γράφουν σήμερα οι Financial Times, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για πιθανότατη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ! Οπως αναφέρει ο κ. John Authers, οι περιφεριακές ευρω-χώρες Ελλάδα-Ιρλανία-Ισπανία, μπορεί να καταφέρουν το μέχρι σήμερα ακατόρθωτο αλλά και αδιανότητο, και να «την κάνουν» αναγκαστικά από το ευρώ. Η τριπλέτα αυτή έχει αρχίσει και φοβίζει έντονα την αγορά και σε περίπτωση που κάποια από αυτές φύγει από το ευρώ, θα φέρει το απόλυτο ταρακούνημα των αγορών διεθνώς.

Το υψηλό default risk της Ελλάδας το οποίο είναι προφανές από την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών της ομολόγων, αλλά και υπερανάπτυξη της Ισπανία και της Ιρλανδίας κατά την διάρκεια της πιστωτικής φούσκας, χτυπούν καμπανάκια στην ευρωζώνη. Ενω μέχρι την περασμένη Παρασκευή το γεγονός του ότι ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του και φεύγει από το ευρώ, δεν μπορούσε καν να το διανοηθεί κανείς, μετά όμως από το καμπανάκι της Standard & Poor's για το σοβαρό ενδεχόμενο υποβάθμισης της πισιτοληπτικής ικανότητας των τριών περιφεριακών αυτών χωρών της ευρωζώνης, έχει αρχίσει και δίνει στο «απίστευτο», σημαντικές πιθανότητες πλέον. Κάποιοι μάλιστα προβλεπουν με πιθανότητα 30% πως η Ισπανία θα αποχωρήσει το ευρώ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους!

Μία κρίση της Ελλάδας θα είναι η απόλυτη δοκιμασία για το ευρώ. Εάν αντιμετωπιστεί το default της χώρας μας από την ευρωζώνη, τότε το ευρώ έχει ξεκάθαρες πιθανότητες να γίνει το επόμενο νόμιστα των αποθεματικών του κόσμου. Εάν αποτύχει όμως, τότε θα πρέπει να το ξεχάσει αυτό δια παντός. Οι φόβοι πως η Ελλάδα θα είναι ο Δούρειος Ίππος που θα σπάσει το ευρώ, είναι πλέον ορθάνοικτοι.


REPORTER.GR

No comments:

Share |