Monday, January 12, 2009

Στα 37,59 δολ. το αργό- Πτώση 7,9%

Στα 37,59 δολ. το αργό- Πτώση 7,9%

Η δραματική πτώση της ζήτησης στα προϊόντα του αργού έφερε και πάλι το πετρέλαιο κάτω από τα 38 δολάρια, αναιρώντας οποιαδήποτε προσπάθεια και αν κάνει ο ΟΠΕΚ με τις συνεχείς μειώσεις της παραγωγής.Στα 30 δολάρια αναμένει να διαμορφωθεί το αργό το τρέχον τρίμηνο η Goldman Sachs, εξαιτίας των «αδύναμων» θεμελιωδών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η Goldman αναμένει τα πετρελαϊκά αποθέματατου ΟΠΕΚ να αυξηθούν σε υψηλά 10 ετών, λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του αργού υποχώρησε κάτω από τα 38 δολάρια, και συγκεκριμένα στα 37,59 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 7,9%. Σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού βρίσκονται κατά 59% χαμηλότερα σχετικά με ένα χρόνο πριν. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχώρησαν κατά 4%, στα 42,65 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική αρνητική επίδραση στις τιμές του αργού είχαν για ακόμη μια ημέρα οι εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν περάσει ταυτόχρονα το κατώφλι της ύφεσης για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, ανέφερε στις τελευταία σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 9 Ιανουαρίου, ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει μειώσει την παραγωγή της κατά 10%, προχωρώντας στην τρίτη κατά σειρά μείωση της παραγωγής, ώστε να μειώσει τις πωλήσεις της.

REPORTER.GR

No comments:

Share |