Monday, January 12, 2009

Νέα «ένεση» 150 δισ. δολ. κατά της κρίσης σχεδιάζει το ΔΝΤ

Νέα «ένεση» 150 δισ. δολ. κατά της κρίσης σχεδιάζει το ΔΝΤ

Με 150 δισ. δολάρια θα χρειαστεί να ενισχυθούν τα ταμεία του ΔΝΤ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντα συμβούλου Ντομινίκ Στρος-Καν, προκειμένου να παρέχει στήριξη στις αναδυόμενες και φτωχότερες χώρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέπληξε επίσης τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών για την αδυναμία τους να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της επερχόμενης ύφεσης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουν κλιμακωθεί οι κοινωνικές αναταραχές.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το ταμείο θα προβεί σε «σημαντική» ενίσχυση της ένεσης των 1,4 τρισ. δολαρίων προκειμένου να εξισορροπηθούν οι ζημίες και οι διαγραφές στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Οι επισημάνσεις του Στρος-Καν, πρώην υπουργού Οικονομίας και υποψήφιου προέδρου στη Γαλλία, αναμένεται να δώσουν βήμα για τη χορήγηση νέων πακέτων κινήτρων στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Επίσης, ερμηνεύονται ως ένδειξη της πίεσης που ενδεχομένως ασκήσει το ΔΝΤ στα κράτη με υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα, όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αυξήσουν τις εισφορές τους.

Τέλος, ο διευθύνων πρόεδρος προειδοποίησε ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να προβεί σε μείωση των οικονομικών του προβλέψεων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |