Monday, January 12, 2009

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Citigroup στην Ελλάδα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Citigroup στην Ελλάδα


Μάλλον ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της Citigroup από την Ελλάδα. Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει κρούσεις σε ελληνικές ώστε να πωλήσουν την εδώ παρουσία τους δηλαδή καταστήματα και assets. Μέχρι τώρα οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν λόγω τιμήματος και αναλαμβανόμενου ρίσκου. Με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών αν η Citigroup αποτιμόταν650 με 750 εκατ ευρώ πριν ενάμιση χρόνο την τρέχουσα περίοδο είναι αμφίβολο αν κοστολογείται στα 300 με 350 εκατ ευρώ. Το τίμημα και τα όποια δυνητικά προβλήματα με τα δάνεια προκύψουν αποτελούν και τα αγκάθια της μέχρι τώρα μη πώλησης της Citigroup στην Ελλάδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για το 2009 η Citigroupστην Ελλάδα ψάχνει τρόπο να αποχωρήσει.Ποια είναι η τρέχουσα εικόνα της Citigroup Ελλάδος; Σε επίπεδο ρευστότητας έχει ενισχυθεί από τον όμιλο της Citigroup οπότε διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων. Όμως το δίκτυο υπολειτουργεί καθώς το μόνο ουσιαστικά προϊόν που πουλάει είναι κάρτες. Τα στεγαστικά δάνεια και καταναλωτικά έχουν περιοριστείδραστικά.

Επενδυτικά προϊόντα δεν μπορούν να πωληθούν. Η υπόθεση της Lehman Brothers αντικειμενικά ζημίωσε την Citigroup Ελλάδος κυρίως στις σχέσης της με τους πελάτες.Πολλά στελέχη ψάχνουν εργασία σε άλλες τράπεζες. Ήδη 3σημαντικά στελέχη της τράπεζας διερευνούν την τραπεζική αγορά. Η Citigroup Global Market Ελλάδος θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο ή ότι θα μεταφερθεί στο εξωτερικόή θα κλείσει οριστικά.

Τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν στάσιμα και τώρα μειώνονται. Όσον αφορά την κερδοφορία από τα 125 εκατ ευρώ του 2007 το 2008 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 60 με 70 εκατ ευρώ ενώ για το 2009 λόγω της μεγάλης μείωσης της τραπεζικής δραστηριότητας δεν είναι σαφές αν θα επιτύχει κέρδη. Το management της Citigroup υπό τον κ Βασιλειάδη καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να κρατήσει την τράπεζα στην Ελλάδα ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η Citigroup πουλάει μόνο κάρτες πλέον.

Ειδικά ο κ Βασιλειάδης έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της τράπεζας στο παρελθόν ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία και γεγονότα υπερβαίνουν το management στην Ελλάδα. Ίσως η μόνη δραστηριότητα που αν πουληθεί η Citigroup παραμείνει στην Ελλάδα θα είναι το private banking. Η διοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων προσεχώς και πλέον όλο το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στην επόμενη ημέρα. Ίσως ο χρόνος να κυλάει αντίστροφά για την Citigroup στην Ελλάδα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |