Monday, January 12, 2009

Πόλεμος μεριδίων κτυπά ρευστότητα

Πόλεμος μεριδίων κτυπά ρευστότητα


Μεγάλα δανειοδοτικά ανοίγματα έχει αφήσει η κούρσα για απόκτηση μεριδίων, στην οποία επιδόθηκαν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια. Λόγω της έμφασης που έδωσαν τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών στην ενίσχυση της θέσης τους στη δανειστική αγορά, το 2008 τα δάνεια «έτρεξαν» με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από ότι οι καταθέσεις, διαβρώνοντας τη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και περιορίζοντας την ικανότητα τους να συνεχίσουν την ταχύρυθμη πιστωτική τους επέκταση.

Νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν το μέγεθος του ανοίγματος που δημιούργησε ο πόλεμος των μεριδίων. Τους πρώτους έντεκα μήνες του 2008 οι τράπεζες δάνεισαν €9 δισ. περισσότερα από όσα έλαβαν σε καταθέσεις. Ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης περιορίστηκε στο 7,95%, ενώ η πιστωτική επέκταση «έτρεξε» με 32%.

Το μεγαλύτερο μέρος των δανειοδοτικών ανοιγμάτων που δημιουργήθηκαν το 2008 προήλθε από τις δεκάδες ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, που συγκαταλέγονται στην κατηγορία «άλλων» τραπεζών. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δάνεισαν €5,4 δισ. και άντλησαν μόλις €1,2 δισ. σε νέες καταθέσεις. Ενώ η πιστωτική τους επέκταση έφθασε το 87%, η καταθετική τους βάση διευρύνθηκε με ρυθμό 20%, αφήνοντας άνοιγμα €4,2 δισ.

Το μεγαλύτερο άνοιγμα παρουσιάζει η Τρ. Κύπρου, που δάνεισε €2,5 δισ. τους πρώτους έντεκα μήνες του 2008 λαμβάνοντας μόλις €450 εκ. από νέες καταθέσεις. Το δανειστικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας αυξήθηκε με ρυθμό 25% και το καταθετικό με ρυθμό 3,05%.

Σημαντικά ανοίγματα παρουσιάζουν επίσης η Marfin και η Alpha. Η πρώτη δάνεισε €709 εκ. περισσότερα από όσα έλαβε σε καταθέσεις και η δεύτερη παρουσιάζει άνοιγμα €798 εκ.

Η Ελληνική φαίνεται να ακολούθησε πιο συντηρητική πολιτική, καθώς το ύψος των νέων της δανείων δεν ξεπερνά κατά πολύ αυτό των νέων καταθέσεων. Έλαβε €489 εκ. σε νέες καταθέσεις και έδωσε €549 εκ. σε νέα δάνεια το 2008.

Τη συντηρητικότερη πιστωτική πολιτική μεταξύ των μεγάλων «παικτών» της αγοράς, ακολούθησαν τα 130 περίπου Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ). Τα ΣΠΙ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής στην Κύπρο, αύξησαν το δανειστικό τους χαρτοφυλάκιο με ρυθμό 10,3%, που είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ρυθμού που ακολούθησε η αγορά. Εντούτοις, η ψαλίδα μεταξύ δανείων και καταθέσεων έφθασε τα €796 εκ., λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού ρυθμού καταθετικής επέκτασης. Τα ΣΠΙ έλαβαν μόλις €122 εκ. σε νέες καταθέσεις, αυξάνοντας το σύνολο των καταθέσεων τους κατά 1,18%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Τρ. Πειραιώς, που έλαβε καταθέσεις €497 εκ. και έδωσε λιγότερο από το ένα τρίτο σε δάνεια.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |