Monday, January 12, 2009

Κάμψη στην κάθοδο ξένων εταιρειών

Κάμψη στην κάθοδο ξένων εταιρειών


Μικρή κάμψη παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην εισροή νέων ξένων εταιρειών, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο μεγάλος όγκος εταιρειών που είχαν εγγραφεί το 2007, αλλάζουν τα δεδομένα στο νευραλγικό, για την κυπριακή οικονομία, κλάδο παροχής διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Εντούτοις, στο σύνολο τους, οι εγγραφές νέων εταιρειών παραμένουν σε σχετικά ψηλά επίπεδα, ενώ οι διαδικασίες του Εφόρου φαίνεται να επιταχύνονται. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το σύνολο των νέων εταιρειών που γράφτηκαν στην Κύπρο το 2008 ανήλθε στις 24 χιλ. έναντι 29 χιλ. που ήταν το 2007 και 20 χιλ. το 2006.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης διαβεβαίωσε ότι παρά το σκληρό ανταγωνισμό που υφίσταται η Κύπρος δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο εταιρείες να εγκαταλείπουν το νησί. Απεναντίας, τόνισε, μεγάλες εταιρείες από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες επέδειξαν ενδιαφέρον να εγγραφούν στην Κύπρο.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα ο υπουργός Εμπορίου πλαισιωμένος από τον Έφορο Εταιρειών, Σπύρο Κόκκινο και την ανώτερη λειτουργό Αφροδίτη Κοφτερού, παραθέτοντας στοιχεία για το έργο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στο γραφείο του Εφόρου, παραδέχτηκε ότι τους τρεις τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μια σχετική κάμψη στην εγγραφή των εταιρειών. Για τον πρώτο μήνα του 2009 μέχρι σήμερα έχουν εγγραφή μόνο 200 εταιρείες, είπε.

«Ένα ποσοστό της μείωσης που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά ίσως να οφείλεται και στους μεγάλους αριθμούς εγγραφής εταιρειών τους προηγούμενους μήνες», ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης. «Αναμένουμε σε όγκο μεγαλύτερες εταιρείες, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες μας», είπε χωρίς να δώσει όμως λεπτομέρειες ή στοιχεία.

Κληθείς να κάνει μια πρόβλεψη για το τι αναμένεται για τη νέα χρονιά, επεσήμαινε ότι «είναι πρόωρο να λεχθεί εάν θα υπάρξει μείωση στην εγγραφή των εταιρειών», και τόνισε τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο με επιχειρηματίες και εμπορικά επιμελητήρια σε πάρα πολλές χώρες για εγγραφή νέων μεγάλων εταιρειών. Προγραμματίζονται, συμπλήρωσε, και επισκέψεις και σεμινάρια σε διάφορες χώρες όπως οι Κίνα, Ιράν, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες.

«Η Κύπρος λόγω του φορολογικού συστήματος της, της δομής των υπηρεσιών της και της γεωστρατηγικής της θέσης ελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές και εταιρείες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αλματώδη αύξηση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στο ρυθμό εγγραφής εταιρειών, παράθεσε ενδεικτικά στοιχεία.

Υποδεικνύοντας ακόμη τη συμβολή του Γραφείου Εφόρου Εταιρειών στην οικονομία του τόπου ανέφερε ότι το 2007 τα έσοδα από το Γραφείο του Εφόρου ανήλθαν στα €45.289.051 ενώ το 2008 ανήλθαν στα €33.857.650.

Πέραν της παράθεσης στοιχείων για τον όγκο εργασιών του Εφόρου, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε τη βελτίωση που έχει προκύψει στη λειτουργία του γραφείου, όπου προηγουμένως είχαν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις. Σήμερα η έγκριση ονόματος εταιρείας γίνεται σε 1-2 εργάσιμες μέρες, ενώ το Μάρτιο, όταν ανέλαβε το υπουργείο, χρειάζονταν 15 εργάσιμες μέρες. Επίσης η εγγραφή εταιρείας απαιτούσε 20-25 εργάσιμες μέρες, ενώ σήμερα γίνεται σε 2-3 εργάσιμες μέρες, σημείωσε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |