Friday, November 21, 2008

Ενας γκουρού των hedge funds αποκαλύπτει...

Ενας γκουρού των hedge funds αποκαλύπτει...

Οι μετοχές των τραπεζών θα είναι οι πρώτες που θα ενισχυθούν όταν η κρίση βάλει... επίλογο, λέει ένας από τους κορυφαίους fund managers του κόσμου, ο κ. Anthony Bolton της Fidelity International, ο οποίος και είναι από τους ελάχιστους διαχειριστές funds που φέτος έχει καταφέρει θετικές αποδόσεις, σε μία χρονία που έχει γραφτεί πια με μαύρο μελάνι στην ιστορία της βιομηχανίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, και όχι μόνον.
Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου και των καταναλωτικών αγαθών θα είναι οι πρώτες που θα ανακάμψουν και μάλιστα δυναμικά μετά το τεράστιο χτύπημα που έχουν δεχθεί στην τρέχουσα κρίση. Αντίθετα, οι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων οι οποίες για έξι ολόκληρα χρόνια βρισκόντουσαν σε μία πρωτοφανή bull market, θα αργήσουν να ανακάμψουν κατά δύο χρόνια. «Τα χειρότερα της κρίσης είναι πίσω μας», όπως προσθέτει, «και είναι σημαντικό πλέον οι επενδυτές να αρχίσουν να στρέφονται προς τις μετοχές εταιρειών με υγιείς ιοσλογισμούς. Οπως τονίζει, οι τράπεζες ήταν οι πρώτες που σφυροκοπήθηκαν στην κρίση και θα είναι οι πρώτες που θα χαμογελάσουν βγαίνοντας από αυτήν. Επισης, πολλές μετοχές του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών έχουν ήδη αποτιμήει μία βαθιά οικονομική ύφεση και είναι πλέον εξαιρετικά ελκυστικές.

Ομως οι μετοχές των εμπορευμάτων που πρωταγωνιστούσαν εδώ και χρόνια στην στρατηγική του momentum trade στα διεθνή hedge funds, θα αργήσουν πολύ να δουν το φως. Ο γκουρου του fund management υπογραμμίζει πως η πρόσφατα έντονη ισχυρή μεταβλητότητα στις αγορές υποδηλώνει ότι μάλλον βρισκόμαστε στον πάτο. Η υψηλή ημερήσια μεταβλητότητα στις μετοχές είναι χαρακτηρισικό σημάδι αλλαγής του κλίματος, όπως τονίζει. Σε ότι αφορά τις αναδυόμενες αγορές ο Bolton υποστηρίζει πως, αν και προτιμά να επενδύσει πλέον σε ανεπτυγμένες αγορές παρά σε αναπτυσσόμενες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ωστόσο οι αγοραστικές ευκαιρίες σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να προκύψουν το 2009, καθώς οι μακροπρόθεσμες προοπτικές στις αναδυόμενες αγορές είναι πολύ καλές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |