Friday, November 21, 2008

Προς εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ οι τράπεζες

Προς εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ οι τράπεζες

Σε σημαντική εξοικονόμηση κεφαλαίων ύψους έως και 2 με 2,2 δισ. ευρώ θα προβούν οι τράπεζες και οι εταιρίες συμμετοχών μέσα στο 2009 ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες της διεθνούς κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περικόπτουν αφενός λόγω του νόμου για την οικονομική ενίσχυση των τραπεζών αφετέρου λόγω δικών τους πρωτοβουλιών και αποφάσεων περί το 1 δισ. ευρώ σε μερίσματα.

Παγώνουν τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό αφού η επιθετική επέκταση του δικτύου περιορίζεται δραστικά.

Ταυτόχρονα εταιρίες συμμετοχών όπως η MIG θα πωλήσει ποσοστά σε εταιρίες που κατέχει με επίκεντρο την Vivartia αλλά και άλλες εταιρίες ενισχύοντας τα κεφάλαια της κατά1 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά η MIG πριν την αύξηση κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ θα έχει την δυνατότητα να διαθέτει μια κεφαλαιακή δύναμη πυρός περί τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μόνο με 2 δισ. ευρώ μπορεί να αγοράσει το 33% της Εθνικής , το 60% της Eurobank , το 62% τηςAlpha bank, το 86% της Πειραιώς κ.α.

Παράλληλα σχεδιάζουν να μειώσουν τα κόστη τους αν και δεν διαφαίνεται ότι θα μπορούσαν να προβούν σε μεγάλες εκτεταμένες εθελούσιες εξόδους καθώς είναι κοστοβόρες.

Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι ένας εργαζόμενος στην Εθνική αν ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου θα κοστίσει στην τράπεζα περίπου 100 χιλιάδες ευρώ.

Καθίσταται σαφές ότι σε μια περίοδο όπου η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι ζητούμενο οι τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν κεφάλαια για τέτοιους σκοπούς.

Ένα άλλο θέμα που επίσης προβληματίζει είναι ότι ενώ οι τράπεζες επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ελληνικού δημοσίου ταυτόχρονα κάνουν χρήση της πρακτικής επαναγοράς μετοχών δαπανώντας κεφάλαια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |