Friday, November 21, 2008

Την παρτίδα έσωσε ο Geithner- Ανέκτησε τις 8.000 μονάδες ο Dow

Την παρτίδα έσωσε ο Geithner- Ανέκτησε τις 8.000 μονάδες ο Dow

Την καλύτερη υποδοχή επεφύλασσε η αμερικανική κεφαλαιαγορά στο νέο Υπουργό Εξωτερικών, Timothy Geithner, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι αυτός θα είναι ο διάδοχος του Henry Paulson, οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν ράλι ανόδου, ενώ ο Dow ανέκτησε τις 8.000 μονάδες. Ειδικότερα, ο Dow ενισχύθηκε 6,54% ή κατά 493,73 μονάδες, στις 8.046,02 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.384,35 μονάδες με κέρδη 5,18% και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,32% στις 800,03 μονάδες. Σε αρνητική τροχιά κινήθηκαν από την άλλη οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 2,43% στις 3.780,96 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 3,33% στις 2.881,26 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 2,20% στις 4.127,41 μονάδες.



Η νέα υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διαμόρφωσε την πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη Dow Jones Stoxx 600 για το 2008 στο 50%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε 2,72%, στις 181,6 μονάδες. Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και σε επίπεδο εβδομάδας με τον FTSE να σημειώνει απώλειες 10,67%, ο CAC κατά 12,46% και ο DAX κατά 12,37%. Μικρότερες ήταν οι εβδομαδιαίες απώλειες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά μετά την ξέφρενη κούρσα που κατέγραψε σήμερα. Ο Dow σημείωσε απώλειες 5,31%, o Nasdaq 8,7% και o S&P 500 8,38%.

Την παρτίδα έσωσε η φημολογία για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama. Ο νέος πρόεδρος επέλεξε τον Timothy Geithner, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, για το απαιτητικό, ιδιαιτέρως στην παρούσα συγκυρία, πόστο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να αναλαμβάνει η Χίλαρι Κλίντον, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τους NY Times αποδέχθηκε την πρόταση Ομπάμα. Ο διορισμός της Χίλαρι Κλίντον στη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Ομπάμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας την "Ημέρα των Ευχαριστιών", στις 27 Νοεμβρίου. Τέλος, ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Bill Richardson, θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου.

Νωρίτερα σήμερα, η νευρικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης στη Wall Street, με τους δείκτες να αλλάζουν συνεχώς πρόσημα. Η Goldman Sachs προειδοποίησε σήμερα για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ πληθαίνουν οι ανησυχίες για την υγεία της Citigroup, όπου η προσοχή εστιάζεται στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Εν προκειμένω, η Goldman Sachs προέβη σήμερα σε νέα αρνητική αναθεώρηση για το βαθμό συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας καθώς και για την ανεργία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αναμένει πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος με ρυθμό 5% στο τρέχον τρίμηνο, και συρρίκνωση της τάξης του 3% και 1% αντίστοιχα για τα επόμενα δυο τρίμηνα. Επίσης, βλέπει την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Πρωταγωνιστής της ημέρας αναδείχθηκε η Citigroup, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει εκτάκτως προσπαθώντας να βρει τρόπους για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τιμής της μετοχής που έχει διαγράψει περισσότερο από το μισό της αξίας της σε διάστημα τριών ημερών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Citigroup, Βίκραμ Πάντιτ προσπαθώντας να καθησυχάσει το εργατικό δυναμικό της εταιρίας διαβεβαίωσε στη σημερινή παγκόσμια τηλεδιάσκεψη της εταιρείας ότι δεν πρόκειται να διασπαστεί.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Πάντιτ και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Γάρι Κρίτεντεν, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε πώληση της μονάδας υπηρεσιών μεσιτείας Smith Barney ή σε διάσπαση της εταιρείας.

Η μετοχή της Citigroup πάντως βρέθηκε σε ''ελεύθερη πτώση'' για μια ακόμη ημέρα, παρά το ανοδικό άνοιγμα και βρέθηκε κάτω και από τα 4 δολάρια με απώλειες της τάξεως του 19%. Σημειώνεται ότι χθες η μετοχή της Citi σημείωσε πτώση της τάξεως του 25%, ενώ προχθές είχε σημειώσει απώλειες της τάξεως του 23%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal η διοίκηση της Citigroup εξετάζει το ενδεχόμενο να πουληθούν τμήματα της Citigroup ή ακόμη και ολόκληρη. Ωστόσο, η εφημερίδα New York Times υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης της εταιρείας.

Ωστόσο, στη Wall, ανάχωμα στην πτώση των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου αποτέλεσε η ανακοίνωση των Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες κατέχουν ή εγγυώνται για τα 5,2 τρις δολάρια εκ του συνόλου των 12 τρις δολαρίων τις ενυπόθηκης στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ, ότι θα παγώσουν τις κατασχέσεις και τις εξώσεις στην περίοδο των γιορτών.

Στην Ευρώπη, η ING, υποχώρησε 6,8%, ενώ και η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 2,9%.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η Vodafone Group, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σημείωσε απώλειες 7%, ενώ στον κλάδο λιανικής η Royal Ahold NV, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Stop & Shop έκλεισε με απώλειες 4,3%, υπό το βάρος των δυσοίωνων εκτιμήσεων της Goldman για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Αν επιβεβαιωθούν οι εν λόγω προβλέψεις θα πληγεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |