Friday, November 21, 2008

Πακέτα «σωτηρίας» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ε.Ε.

Πακέτα «σωτηρίας» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ε.Ε.


Οι αυτοκινητοβιομηχανίες φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα «θύματα» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο μονάδων παραγωγής και ζητούν κρατική χείρα βοηθείας.

Στη Γηραιά Ήπειρο, ο Γάλλος πρόεδρος υπόσχεται να προστατεύσει τις εταιρείες της χώρας του, ενώ πακέτο «σωτηρίας» ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζονται οι διεργασίες για σωσίβιο στους «τρεις μεγάλους» του Ντιτρόιτ.

Χθες ήταν η σειρά της Peugeot-Citroen να ανακοινώσει πρόγραμμα περικοπής 2.700 θέσεων εργασίας, μέσω εθελουσίας εξόδου, εν μέσω προβλέψεων για πτώση 10% στις πωλήσεις το 2009. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 15.000 εργαζομένους. Σε κατάργηση 1.500 με 2.000 θέσεων εργασίας - δηλαδή περίπου το 4% με 5% του δυναμικού της - θα προβεί το επόμενο έτος και η βρετανική Rolls-Royce. Σε αναθεώρηση των επενδυτικών της σχεδίων προχωρεί η γερμανική Volkswagen

Η πρώτη ενδέχεται να λάβει χείρα βοηθείας από το γαλλικό κράτος, καθώς ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε χθες ότι δεν θα επιτρέψει βιομηχανικούς τομείς στρατηγικής σημασίας να καταρρεύσουν υπό το βάρος της κρίσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην κατεύθυνση αυτή το Παρίσι δημιουργεί επενδυτικό ταμείο ύψους 20 δισ. ευρώ. Πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ένωσης ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.

Στις ΗΠΑ, αν και αρχικά διαφαινόταν ότι το σχέδιο ύψους 25 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών, παραπέμπεται στις καλένδες, ανακοινώθηκε ότι τέσσερις κορυφαίοι γερουσιαστές κατέληξαν σε μία συμβιβαστική πρόταση, που θα εξεταστεί στο Κογκρέσο. Η προειδοποίηση της Ένωσης Εργαζομένων (UAW) ότι η «αδράνεια θα είναι καταστροφική» αποδείχθηκε καταλυτική.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |