Tuesday, July 8, 2008

Cox του SEC: Πολλές παρατυπίες από τους οίκους αξιολόγησης

Cox του SEC: Πολλές παρατυπίες από τους οίκους αξιολόγησης

Την παραβίαση των κανόνων λειτουργίας διαπίστωσε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε, σε διάστημα δέκα περίπου μηνών, στους οίκους Moody΄s, Standard & Poors και Fitch Ratings.
Αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι αναλυτές, στην αξιολόγηση των ομολόγων και των CDOs, υπηρετούσαν συμφέροντα σχετικά με τη δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων, ή προσπαθούσαν να ισοσταθμίσουν αντικρουόμενα συμφέροντα των «πελατών» τους ώστε να παραμείνουν στους εν λόγω οίκους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του SEC Christopher Cox, η επιτροπή ανακάλυψε πολλές παρατυπίες, παρόλο που αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες.

Μετά την κρίση των subprime δανείων, οι κανόνες αξιολόγησης τη Moody's, τη Standard & Poor's και τη Fitch Ratings των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών, έγιναν πολύ πιο αυστηροί.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του μήνα, ο οίκος Moody's απομάκρυνε σημαντικά στελέχη του χρηματοοικονομικού της κλάδου, εξαιτίας παραβίασης από τη μεριά τους των κανονισμών αξιολόγησης των εισηγμένων εταιρειών στα διεθνή χρηματιστήρια, προσπαθώντας να δείξει ότι υπεύθυνοι είναι ορισμένοι υπάλληλοι, και όχι η εταιρεία, στην κατηγορία για αποτυχημένες εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, ένα από τα βασικά στελέχη της εταιρείας, ο κ.Noel Kirnon, έφυγε, αφού σε πολύ συγκεκριμένες μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν, η ομάδα του τις αξιολόγησε με Aaa ενώ αυτές είχαν απωλέσει το 90% της αξίας τους.

«Ο οίκος Moody's έχει χάσει την αξιοπιστία του», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ολλανδικής ING Bank NV, κ.Jeroen Van Den Broek. Σημειώνεται, ότι το 19,6% της Moody's, κατέχεται από την εταιρεία Berkshire Hathaway Inc. του πασίγνωστου κ.Warren Buffett.

REPORTER.GR

No comments:

Share |