Tuesday, July 8, 2008

Χαμηλώνει ο ΦΠΑ σε σειρά υπηρεσιών

Χαμηλώνει ο ΦΠΑ σε σειρά υπηρεσιών


Πρόταση οδηγίας που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να μεταφέρουν από τον κανονικό στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ μια σειρά υπηρεσίες υψηλής έντασης απασχόλησης που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο και δεν δημιουργούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό εντός της κοινοτικής επικράτειας, προωθεί η ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η πρόταση θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών ΕCOFIN, στο οποίο απαιτείται ομοφωνία, ενώ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011, δηλαδή θα διαδεχθεί το ισχύον σήμερα καθεστώς που έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Το ισχύον σήμερα καθεστώς που έχει προσωρινό χαρακτήρα θεωρήθηκε αρκετά περιορισμένο, δεδομένου ότι δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιβάλουν χαμηλό συντελεστή σε περισσότερους από δύο τομείς παροχής υπηρεσιών.

Με τη νέα πρόταση του αρμόδιου Επίτροπου Λάζλο Κόβατς δεν υφίσταται κανένας περιορισμός. Κάθε κράτος μέλος θα μπορεί, εάν επιθυμεί, να μεταφέρει χωρίς περιορισμούς από τον κανονικό στο χαμηλό συντελεστή μια σειρά υπηρεσιών που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιβάλουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στην κατασκευή ή την ανακαίνιση ιδιωτικής κατοικίας. Ο χαμηλός συντελεστής θα καλύπτει τόσο τις εργασίες όσο και την αγορά των υλικών. Δεν θα ισχύει ο χαμηλός συντελεστής για την κατασκευή επαγγελματικών χωρών (καταστήματα κ.λ.π.). Μέχρι σήμερα, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μπορούσε να επιβληθεί μόνο στην κατασκευή εργατικών κατοικιών.

Αναφορικά με τα εστιατόρια, η πρόταση επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιβάλουν χαμηλό συντελεστή, με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη, όπου θα συνεχίσει να επιβάλλεται ο κανονικός συντελεστής.

Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ θα μπορεί να επιβάλλεται επίσης στη συντήρηση και στον καθαρισμό των αυτοκινήτων. Στις επιδιορθώσεις αυτοκινήτων και στα ανταλλακτικά θα συνεχίσει να επιβάλλεται ο κανονικός συντελεστής, προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε διασυνοριακό επίπεδο.

Διευρύνεται ακόμη ο φαρμακευτικός τομέας, προκειμένου να μεταταχθούν στο χαμηλό συντελεστή όλα τα προϊόντα υγιεινής (πάνες μωρών κ.λ.π.), καθώς και τα υλικά και εργαλεία που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικά προσαρμοσμένων οχημάτων.

Σε όλες τις επιδιορθώσεις (υποδήματα, ποδήλατα, ενδύματα, ρολόγια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) θα μπορεί να επιβάλλεται χαμηλός συντελεστής, όπως επίσης στις υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, στην κατ’ οίκον φροντίδα, στην ανακαίνιση ναών, στα κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, υπηρεσίες κηπουρών.

Το Φθινόπωρο η Κομισιόν θα υποβάλει νέα δέσμη προτάσεων για τη μετάταξη στο χαμηλό συντελεστή των προϊόντων και υπηρεσιών που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας (ηλεκτρικές συσκευές, παραγωγή από εναλλακτικές πηγές κ.λ.π.). Αντίθετα, προϊόντα που προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον, όπως τα φυτοφάρμακα, θα μεταταχθούν από το χαμηλό στον κανονικό συντελεστή.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |