Tuesday, July 8, 2008

Προς έξοδο από «μαύρη λίστα»

Προς έξοδο από «μαύρη λίστα»


Η Ρωσία πιθανόν να αφαιρέσει την Κύπρο από τη μαύρη λίστα στην οποία την έβαλε πριν ένα περίπου χρόνο λόγω της άρνησης της να παραχωρήσει εμπιστευτικές πληροφορίες στις ρωσικές αρχές. Αυτό αναφέρει σήμερα ο ρωσικός τύπος, μετά από σχετικές δηλώσεις που έκανε χθες ο υφυπουργός οικονομικών της χώρας Sergei Shatalov. Ο κ. Shatalov είπε ότι το ρωσικό ΥΠΟΙΚ δέχθηκε να παρακαθίσει σε δύο γύρους διαπραγματεύσεων με το κυπριακό ΥΠΟΙΚ, ένα σύντομα και ένα άλλο το Σεπτέμβρη και να βρουν λύση, είπε χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant που δημοσιεύει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για το θέμα. Η εφημερίδα σημειώνει πως οι κυπριακές αρχές είναι πρόθυμες να λύσουν το πρόβλημα.

Η Ρωσία έβαλε την Κύπρο σε «μαύρη λίστα» τον περασμένο Ιούλιο, φορολογώντας τα μερίσματα που πληρώνουν θυγατρικές σε ρωσικές μητρικές εταιρείες, παρά τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Αν και μόνο το 10% των διεθνών επιχειρήσεων ρωσικών συμφερόντων που βρίσκονται στην Κύπρο είναι θυγατρικές – οι υπόλοιπες είναι μητρικές εταιρείες – η περίληψη της Κύπρου στη λίστα θορύβησε τη χρηματοοικονομική κοινότητα της Κύπρου, λόγω της σημασίας των ρωσικών κεφαλαίων για την κυπριακή οικονομία.

Για διευκόλυνση της διαπραγματευτικής θέσης της Κύπρου αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη από τη Βουλή, νομοθεσία που δίνει την ευχέρεια στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να παραχωρεί εμπιστευτικές πληροφορίες για μη φορολογικούς κατοίκους σε φορολογικές αρχές άλλων χωρών. Οι εμπιστευτικές πληροφορίες αφορούν κυρίως τους τραπεζικούς λογαριασμούς ξένων, που μέχρι σήμερα ήταν απόρρητοι.

Η έξοδος της Κύπρου από τη «μαύρη λίστα» ήταν μία από τις προτεραιότητες που έθεσε το Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Πρόσφατα δήλωσε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί σε προσεχή επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια στη Ρωσία. Την ώρα που γραφόταν το κείμενο, ο κ. Σταυράκης δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |