Tuesday, July 8, 2008

Η οικονομική ύφεση πλήττει και το αργό

Η οικονομική ύφεση πλήττει και το αργό

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις πετρελαϊκές τιμές, με το αργό να βρίσκεται στα 136 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι φόβοι ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί απομακρύνει τους επενδυτές από τα εμπορεύματα. Επιπλέον, ο Ιρανός Πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad, διαβεβαίωσε ότι είναι απίθανο να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ιραν και Ισραήλ, για τα προγράμματα ατομικής ενέργειας που αναπτύσσει το κράτος του.Αυτήν την ώρα, το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Αυγούστου πωλείται στα 136,32 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 5,05 δολάρια, ενώ το μπρέντ υποχωρεί κατά 4,16%, στα 135,65 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το αργό άγγιξε τα 145,85 δολάρια το βαρέλι, λόγω ανησυχιών για ανεπάρκεια στην πετρελαϊκή τροφοδοσία του πλανήτη, υπό το βάρος της κλιμακούμενης έντασης Δύσης, - Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου.Την πορεία του πετρελαίου ακολούθησαν και τα λοιπά εμπορεύματα, όπως ο χρυσός, η σόγια και το αλουμίνιο, οι τιμές των οποίων κινούνται πτωτικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Strategic Energy & Economic Research, Michael Lynch, η κακή οικονομική κατάσταση, οδηγεί τους επενδυτές περισσότερο προς τα εμπορεύματα, τα οποία χρησιμοποιούν ως «ασπίδα» έναντι του πληθωρισμού, στηριζόμενος και στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου εμπορίου, που αναφέρει μείωση των πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ιρανικής κυβέρνησης Mahmoud Ahmadinejad, στην ομιλία του στη σημερινή σύνοδο των οχτώ ανεπτυγμένων ισλαμικών κρατών, που έλαβε χώρα στη Kuala Lumpur.

Ο Ahmadinejad έκανε λόγω για ψυχολογικό πόλεμο, καθησυχάζοντας τους παρευρισκόμενους, ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Επιπλέον υποστήριξε το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει τα πυρηνικά προγράμματα, αποφεύγοντας να μιλήσει για τη διακοπή αυτών, όπως του είχε ζητήσει το Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την τιμή του "μαύρου χρυσού" πιέζει χαμηλότερα και η δήλωση του διοικητή της Fed Μπεν Μπερνάνκι ότι η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση και μετά το 2008 στα έκτακτα δάνεια που παρείχε στους χρηματοοικονομικούς οίκους, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |