Tuesday, July 8, 2008

Στα 136,04 δολ. έκλεισε το αργό, με απώλειες πάνω από 5 δολ.

Στα 136,04 δολ. έκλεισε το αργό, με απώλειες πάνω από 5 δολ.

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε το αργό στη σημερινή διαπραγμάτευση του στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αφού έκλεισε με πτώση περισσότερο από τα 5 δολάρια, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί απομακρύνοντας τους επενδυτές από τα εμπορεύματα.
Επιπλέον, ο Ιρανός Πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad, διαβεβαίωσε ότι είναι απίθανο να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ιραν και Ισραήλ, για τα προγράμματα ατομικής ενέργειας που αναπτύσσει το κράτος του.

Το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 136,04 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 5,33 δολάρια, ή 3,77%, διευρύνοντας κατά 9 δολάρια τις απώλειες των τελευταίων δύο ημερών.

Το μπρέντ υποχώρησε κατά 4,07%, στα 135,78 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Strategic Energy & Economic Research, Michael Lynch, η κακή οικονομική κατάσταση, οδηγεί τους επενδυτές περισσότερο προς τα εμπορεύματα, τα οποία χρησιμοποιούν ως «ασπίδα» έναντι του πληθωρισμού, στηριζόμενος και στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου εμπορίου, που αναφέρει μείωση των πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ιρανικής κυβέρνησης Mahmoud Ahmadinejad, στην ομιλία του στη σημερινή σύνοδο των οχτώ ανεπτυγμένων ισλαμικών κρατών, που έλαβε χώρα στη Kuala Lumpur.

Ο Ahmadinejad έκανε λόγω για ψυχολογικό πόλεμο, καθησυχάζοντας τους παρευρισκόμενους, ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Επιπλέον υποστήριξε το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει τα πυρηνικά προγράμματα, αποφεύγοντας να μιλήσει για τη διακοπή αυτών, όπως του είχε ζητήσει το Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την τιμή του "μαύρου χρυσού" πιέζει χαμηλότερα και η δήλωση του διοικητή της Fed Μπεν Μπερνάνκι ότι η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση και μετά το 2008 στα έκτακτα δάνεια που παρείχε στους χρηματοοικονομικούς οίκους, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το αργό άγγιξε τα 145,85 δολάρια το βαρέλι, λόγω ανησυχιών για ανεπάρκεια στην πετρελαϊκή τροφοδοσία του πλανήτη, υπό το βάρος της κλιμακούμενης έντασης Δύσης, - Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου.Την πορεία του πετρελαίου ακολούθησαν και τα λοιπά εμπορεύματα, όπως ο χρυσός, η σόγια και το αλουμίνιο, οι τιμές των οποίων κινούνται πτωτικά.

Προσοχή στην επιρροή των εκτιμήσεων των αποθεμάτων επέστησε ο πρόεδρος της BP Capital LLC κ.Boone Pickens σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNBC, αφού το 70% της αμερικανικής κατανάλωσης πετρελαίου εισάγεγαι. Επομένως, σχολίασε ο Pickens, περεταίρω αύξηση της τιμής του αργού, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της αμερικανικής οικονομίας.

ΕΙΑ: Στα 127 δολάρια το βαρέλι η μέση τιμή του αργού το 2008

Στα 127 δολάρια το βαρέλι ανέβασε τις εκτιμήσεις της η ΕΙΑ(Energy Information Administration), ανεβάζοντας την εκτίμηση για τη μέση τιμή του αργού το 2008 κατά 5 δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, η ΕΙΑ κάνει λόγο και για το 2009, όταν και προβλέπει ότι η μέση τιμή του αργού θα διαμορφωθεί στα 133 δολάρια το βαρέλι.

Όσον αφορά στη μέση τιμή της βενζίνης αναφέρει ότι θα παραμείνει πάνω από τα 4 δολάρια ανά γαλόνι μέχρι το τέλος του 2009.

Τέλος, η ΕΙΑ αναφέρθηκε και στην αμερικανική κατανάλωση πετρελαίου, η οποία θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2008.

REPORTER.GR

No comments:

Share |