Tuesday, December 1, 2009

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 20 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI το Νοέμβριο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 20 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI το Νοέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Επεκτάθηκε η δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης της Ευρωζώνης το Νοέμβριο σια δεύτερο συνεχόμενο μήνα και με μεγαλύτερο ρυθμό, ενισχύοντας τις πεποιθήσεις πως η οικονομική ανάκαμψη ενδυναμώνεται.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit Economics, ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 51,2 μονάδες από 50,7 μονάδες τον Οκτώβριο, που αποτελεί υψηλό 20 μηνών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το δείκτη στις 51 μονάδες, ανάλογα των προσωρινών στοιχείων. Σημειώνεται πως ενδείξεις υψηλότερα των 50 μονάδων καταδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας.

Ο μετπαοιητικός PMI αυξάνεται σταθερά από τα χαμηλά που σημείωσε νωρίτερα το τρέχον έτος, αντίστοιχα με άλλους οικονομικούς δείκτες, υποδηλώνοντας ότι πιθανότατα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του μπλοκ αναπτύχθηκε και στο τρίτο αλλά και στο τέταρτο τρίμηνο, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.

Σημαντική ώθηση στη μεταποιητική δραστηριότητα έδωσαν τα γερμανικά εργοστάσια. Ο PMI Γερμανίας αυξήθηκε στις 52,4 μονάδες από 51 μονάδες τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 52 μονάδες. Είναι η δεύτερη συνεχής επέκταση της δραστηριότητας στον τομέα, και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008.

Ο αντίστοιχος γαλλικός δείκτης παρέμεινε ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη, υποχώρησε ωστόσο στις 54,4 μονάδες από 55,6 μονάδες. Τα τελικά στοιχεία για τη Γαλλία ήταν ελαφρώς υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 54,2 μονάδες.


capital.gr

No comments:

Share |